Appeltaartjes - Gek op appeltaart maar wil je eens iets anders dan de standaard punt? Met dit recept maak je voor iedereen een eigen taartje. Superlekker!

Appeltaartjes

Gek op appeltaart maar wil je eens iets anders dan de standaard punt? Met dit recept maak je voor iedereen een eigen taartje. Superlekker!
Direct naar het recept

Jarenlang bakte ik graag appeltaarten. Tot er een paar jaar terug de klad in is gekomen. Waarom? Geen idee. Ik bakte gewoon geen appeltaart meer. Onlangs beloofde ik Michel om er toch weer eens eentje te bakken. Terwijl ik de ingrediënten aan het afwegen was bedacht ik dat ik geen grote appeltaart wilde maken maar leuke mini taartjes. En zo geschiedde.

Voor het deeg gebruikte ik hetzelfde recept als voor de bosbessen clafoutis tartelettes. Verder maakte ik standaard amandelspijs en vulde ik ze uiteraard met goudreinetten. Om ze extra feestelijk te maken spoot ik er een lekkere toef slagroom op. Het was weer zo leuk om te doen en de appeltaartjes vielen zo in de smaak dat ik ze zeker vaker ga maken. Deze appel tartelettes zijn een superleuk alternatief voor de traditionele appelpunt.

Appeltaartjes - Gek op appeltaart maar wil je eens iets anders dan de standaard punt? Met dit recept maak je voor iedereen een eigen taartje. Superlekker!

Appeltaartjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 6 appeltaartjes

Ingrediënten: 

Voor het tartelette deeg:

  • 80 gr bloem
  • 30 gr poedersuiker
  • 15 gr amandelmeel
  • 50 gram koude roomboter in kleine stukjes
  • 1 groot (L) biologisch ei, losgeklopt
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 45 gr amandelmeel
  • 35 gr kristalsuiker
  • drupje amandelextract
  • 1 theelepel citroensap
  • restant ei van het deeg
  • 2-3 goudreinetten
  • kaneelpoeder

Voor de decoratie:

  • abrikozenjam
  • water
  • slagroom, geklopt en gezoet
  • kaneelpoeder

Extra benodigheden:

  • 6 cakeringen, ø7 cm, 2,5 cm hoog
  • uitsteker ø 11,5 cm

Aan de slag:

Voor het tartelette deeg:

  • Doe alle droge ingrediënten inclusief de boter in een ruime kom. Wrijf de boter en de droge ingrediënten tussen je vingers tot je een mooi kruimeldeeg hebt. Voeg beetje bij beetje wat ei toe en kneed tot een soepel deeg. Het ei dat overblijft gebruiken we straks voor de amandelvulling dus gooi het vooral niet weg. Verpak het deeg in plastic en laat tenminste een uur rusten in de koelkast.

Voor de vulling:

  • Kneed het amandelmeel samen met de kristalsuiker, het citroensap, het drupje amandelextract en een beetje ei tot amandelspijs. Voeg het ei voorzichtig toe en herhaal tot de amandelspijs zacht en smeuïg is. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Schil de appels en snij in kleine blokjes. Druppel er wat citroensap over, hussel flink door elkaar en strooi er vervolgens lekker wat kaneel over.

Opmaken en bakken van de taartjes:

  • Pak het deeg uit de koelkast en kneed even door tot het weer soepel is. Rol het deeg vervolgens op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ± 3 mm dik. Steek met de uitsteker rondjes uit het deeg en bekleed de vormpjes ermee. Herhaal het uitrollen en bekleden tot je alle vormpjes hebt gedaan.
  • Werk de deegrandjes aan de bovenzijde strak af door er met de zijkant van een vork overheen te strijken. Prik vervolgens gaatjes in de bodem en verdeel de amandelspijs over de bakjes. Strijk de spijs glad met de achterzijde van een theelepeltje en verdeel vervolgens de appel over de vormpjes en druk goed aan. Laat de appel gerust een stukje boven de rand uitkomen. Tijdens het bakken en vooral het afkoelen daarna zakt het altijd nog ietsje in. Plaats het bakblik in een op 180º conventioneel voorverwarmde oven en bak de appeltaartjes in ± 35 minuten gaar en goudbruin.
  • Als de appeltaartjes bijna klaar zijn maak je de abrikozengelei. Wrijf hiervoor een paar lepels jam door een zeefje en verwarm met een klein beetje water (10%). Zodra de appeltaartjes goed zijn haal je ze uit de oven, verwijder de bakringen en plaats op een taartrooster. Bestrijk de taartjes nu gelijk met de hete abrikozengelei.
  • Als de appeltaartjes helemaal zijn afgekoeld zet je ze op een mooi bord of taartplateau, spuit er een rozet slagroom op, bestrooi met een snuf kaneelpoeder en serveer.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Heb je geen taartringen? Gebruik dan gewoon een muffinblik, gaat ook prima. Je hebt dan waarschijnlijk wel een andere maat uitsteker nodig.
  2. Maak eens wat extra deeg en bewaar dat in de vriezer. Zo kan je de volgende keer gelijk aan de slag!
  3. Voeg ook eens wat fijngehakte noten of stukjes gedroogde abrikoos toe aan de vulling.
  4. Bewaar ze onafgedekt op een bord in de koelkast en ze blijven een paar dagen krokant.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




Eén reactie