Appelgalette
Afgelopen weekend is de wintertijd weer ingegaan. Heerlijk vind ik dat! Ik ben gek op de zomer maar vind het ook super gezellig dat het ’s avonds weer wat vroeger donker is. Verwarming aan, kaarsjes aan en met een kop thee of koffie op de bank. Daar kan ik echt van genieten. En om het helemaal af te maken hoort daar natuurlijk vers gemaakt appelgebak bij.
Dit jaar maakte ik geen appeltaart om de wintertijd te verwelkomen maar appelgalette. Heerlijk brosse appelgebakjes van bladerdeeg met een dun laagje amandelspijs, stukjes goudreinette en een snufje kaneel. Makkelijk te maken, snel klaar en eigenlijk iedereen vindt ze lekker. Maar ze smaken ook op andere momenten heel goed. Serveer ze eens als dessert: lauwwarm met verse vanillesaus of een bolletje vanille-ijs. Yum!
Appelgalette
Ingrediënten:
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg, diepvries
- 50 gr
amandelspijs - 1 flinke goudreinette
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 1 ei, losgeklopt
- kaneelpoeder
- amandelschaafsel
Aan de slag:
- Voeg een klein beetje van het losgeklopte ei toe aan het amandelspijs en kneed of roer tot een zachte en smeuïge massa.
- Neem de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en snij direct en rondom reepjes van ± 1 cm breed af. Doe dit echt zolang de pakjes nog goed koud zijn want eenmaal ontdooit gaat het veel lastiger. Je houdt dan plakjes van ongeveer 10×10 cm over. Leg de plakjes op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat en bestrijk de randjes dun met wat water en plak er de afgesneden reepjes op zodat je mooie vierkante bakjes krijgt. Druk met de tanden van een vork de randjes stevig vast en maak daarmee gelijk een mooi patroon.
- Verdeel de amandelspijs over de bakjes en bestrijk er de bodem mee. Schil vervolgens de appel, snij in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten in plakjes en hak die vervolgens grof in stukken. Verdeel de appel over de bakjes, bestrooi met wat kaneelpoeder. Bestrijk de randen van de bakjes met losgeklopt ei. Schuif de bakplaat in een op 210º C hete lucht voorverwarmde oven en bak gedurende 10 minuten. Zet dan de temperatuur terug naar 180º C en bak de appelgalettes in nog eens 5-10 minuten gaar en goudbruin.
- Rooster in een koekenpan wat amandelschaafsel goudbruin en laat afkoelen op een bord.
- Wrijf de abrikozenjam door een theezeefje en verwarm in een klein pannetje tot het vloeibaar en goed heet is. Direct nadat je de appelgalettes uit de oven haalt bestrijk je de bovenzijde van de appelgalettes hiermee en bestrooi je ze met het amandelschaafsel. Laat de appelgalettes afkoelen op een taartrooster.Eet smakelijk!
Tips:
- Ook lekker zonder amandelspijs. Dan zijn ze zelfs nog sneller te maken.
- Hou je van een royaal gevulde galette gebruik dan gerust wat extra appel en/of amandelspijs. Tijdens het bakken slinkt de appel enigszins en daarbij komt het bij een galette niet zo nauw. Doe vooral wat je lekker vindt en het is al snel goed.
- Een appelgalette hoeft persé vierkant te zijn. Maak dus ook eens ronde of langwerpige gebakjes.
- Je kan natuurlijk ook één grote appelgalette maken waar je punten van snijdt. Plak meerdere plakjes bladerdeeg aan elkaar of gebruik een lap vers bladerdeeg uit de koeling. Afhankelijk van het aantal gebruikte plakjes bladerdeeg pas je de overige hoeveelheden naar rato aan. Wat betreft de rand van een grote galette: die zou ik iets breder maken, anders staat het zo iel.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
ik vond zo heerlijk lekker dessert om tussen doortje te geven
Fijne recepten. Ga die zeker uitproberen.
Dank.
Dank voor de fijne recepten. Ga deze zeker uitproberen.
Dank.
Fijn om te horen, dank je wel. Goede keuze, wij zijn dol op deze appelgalette en ik maak ‘m regelmatig!
Heb al veel recepten uit geprobeerd en het lukt altijd,maar nu toch een vraag als ik een grote appelgalette maak hoe is dan de verhouding van appel enz.!!!Groetjes Annie Hulsmann.
Dank voor je reactie en wat leuk om te horen dat je regelmatig recepten van me maakt!
Wat betreft een grote galette: de hoeveelheden zijn een beetje afhankelijk van hoe groot je de galette maakt. Stel je neemt 4 plakjes bladerdeeg, plakt die aan elkaar en maakt daar 1 galette van dan zou ik dezelfde hoeveelheden als voor 4 kleintjes aanhouden. Gebruik je bijvoorbeeld 6 plakjes bladerdeeg pas dan naar rato aan en neem 1,5 keer de hoeveelheden. Wat betreft de rand van een grote galette: die zou ik iets breder maken. Anders staat het zo iel.
Extra tip voor de vulling: hou je van een royaal gevulde galette gebruik dan gerust wat extra appel en/of amandelspijs. Tijdens het bakken slinkt de appel enigszins en daarbij komt het bij een galette niet zo nauw. Doe vooral wat je lekker vindt en het is al snel goed.