Appelcake met koekbodem - Heerlijke combinatie van appeltaart en cake afgetopt met kruimeldeeg. Aan de slag en bakken maar!

Appelcake met koekbodem

Heerlijke combinatie van appeltaart en cake afgetopt met kruimeldeeg. Aan de slag en bakken maar!
Direct naar het recept

Appel, cake en koekbodem

Toen ik vorige week weer de eerste goudreinetten zag liggen nam ik ze gelijk mee. Appeltaart is en blijft nou eenmaal altijd lekker. Dit keer maakte ik een variant: appeltaartdeeg met daarop amandelcake, appels en kruimels. Het resultaat was zo geslaagd dat ik het recept voor je heb uitgewerkt. Mijn tip: maak deze appelcake met koekbodem snel. Benieuwd of je ‘m net zo lekker vindt als wij…

DIY taartplateauDIY taartplateau

In plaats van een ronde vorm gebruikte ik dit keer een vierkante springvorm. Tot nog toe had ik die nooit aangeschaft want ja, een vierkante taart, hoe presenteer je die mooi? Mijn taartplateaus zijn rond en een vierkante taart daarop vind ik toch iets minder leuk staan. Toen ik ontdekte dat de springvorm van Xenos qua maat precies past op de vierkante Noah borden twijfelde ik niet langer. Met een wit schaaltje uit de Emma servieslijn en wat secondelijm maakte ik mijn eigen plateau. Tip: lees bij het kiezen van de juiste lijm de bijsluiter goed. Sommige lijm is oplosbaar is heet water. Niet zo handig met het oog op afwassen ;-)) Het slagroomschaaltje, de gele doek en de zwarte gebaksschoteltjes en koffiekopjes zijn ook van Xenos.

Geen zin in gedoe en afwegen van ingrediënten? Maak het jezelf dan gemakkelijk met de glutenvrije Tasty Me cookies & apple pie en cupcake mixen van Xenos.

Appelcake met koekbodem - Heerlijke combinatie van appeltaart en cake afgetopt met kruimeldeeg. Aan de slag en bakken maar!

Appelcake met koekbodem

4 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 12 stukken appelcake

Ingrediënten: 

Voor de koekbodem en kruimellaag:

  • 300 gr bloem
  • 200 gr roomboter, koud
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 ei (maat L), losgeklopt

Voor de cakelaag:

  • 95 gr zelfrijzend bakmeel
  • 45 gr amandelmeel
  • 130 gr witte basterdsuiker
  • 130 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 2 eieren (maat L) + restant ei van koekbodem
  • zeste ½ citroen
  • snuf zout

Voor de appelvulling:

  • 3-4 goudreinetten
  • handje rozijnen, gewassen en gedroogd
  • zeste ½ citroen
  • kaneelpoeder

Extra benodigdheden:

  • vierkante springvorm, 23-24 cm, ingevet
  • vel bakpapier

Aan de slag:

Voor de koekbodem en kruimellaag:

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Je kan deze stap ook achterwege laten maar ik vind het altijd wel makkelijk. Met bakpapier onder de appelcake haal je 'm makkelijk los van de bodem.
  • Verkruimel de droge ingrediënten tussen je vingers tot een mooi kruimellaag. Neem ⅓ van het kruimeldeeg uit de kom en bewaar in de koelkast. Dit gebruik je straks voor de kruimellaag. Voeg aan het achtergebleven kruimeldeeg 1 eetlepel losgeklopt ei toe en kneed snel tot een soepel deeg. Is het deeg nog te droog? Voeg dan een klein beetje water toe.
  • Bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg en plaats tenminste 45 minuten in de koelkast.

Voor de appelvulling:

  • Schil de appels, snij in blokjes en bestrooi met kaneelpoeder.
  • Voeg de rozijnen en citroenzeste toe en schep door elkaar.

Voor de cakevulling:

  • Klop de roomboter samen met de suiker, het zout en de citroenzeste tot een luchtige crème. Dit duurt een paar minuten, de boter is dan inmiddels wit geworden.
  • Klop één voor één de 2 eieren door het botermengsel en herhaal voor een laatste keer met het restant losgeklopt ei van de koekbodem. Schep tenslotte het zelfrijzend bakmeel en de amandelmeel door het beslag.

Opbouwen van de appelcake:

  • Neem de bakvorm uit de koelkast en verdeel het cakebeslag over de koekbodem. Leg de appelvulling losjes op de cakelaag en top af met het kruimeldeeg uit de koelkast.
  • Plaats de springvorm in het midden van een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 50-60 minuten gaar en goudbruin. Neem de appelcake met koekbodem uit de oven, laat een paar minuten afkoelen op een taartrooster en verwijder dan voorzichtig de rand van de vorm. Laat helemaal afkoelen.
  • Snij de appelcake in stukken en garneer naar keuze met een toef slagroom. Extra lekker maak je het door wat kaneelpoeder over de slagroom te strooien.
    Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




8 reacties

  1. Heleen schreef:

    Super goed recept. Echt heerlijk. Alleen de rozijnen achterwege gelaten(zijn de kinderen niet dol op) en 2 eetlepels custard poeder toegevoegd bij het appel (Elstar) kaneel mengsel.

  2. Sylvia schreef:

    Hoi Mariette,

    Vandaag gemaakt, wat een heerlijk appelgebak. De verschillende structuren geven ook een hele fijne bite. Ik heb de koekbodem nog extra ingesmeerd met lemoncurd en in het kruimeldief nog wat stukje walnoot gedaan.
    Dank je wel voor het fijne recept!

    1. Wat leuk dat je het recept hebt gemaakt. Wat een lekkere toevoegingen heb je gedaan, dank voor de tips.

  3. Danielle schreef:

    Vrijdag gebakken, wat een top recept! Super lekker!

  4. Karin London schreef:

    Net uit de oven gehaald. Zaaaaaaaaligggg.
    Precies goed qua smaak en die koekbodem maakt het nog lekkerder. Als mijn kinderen straks thuiskomen is ie zo op.
    Dit recept is een blijvertje.

    1. Wat super fijn dat de appelcake zo in de smaak is gevallen. Bak ‘m nog vaak zou ik zeggen!