Amerikaanse tomatensoep - Tomatensoep met verse kruiden en een smokey bacon twist.

Amerikaanse tomatensoep

Deel dit recept/artikel!

Doorgaans is mijn tomatensoep redelijk simpel. Tomaat, uitje, knoflook, verse kruiden en een bouillonblokje. Laatst wilde ik eens wat anders en liet me inspireren door Amerikaanse recepten waarin ze spek meekoken. Dat blijkt dus echt ontzettend lekker. Door eerst wat spek uit te bakken krijgt de soep een heerlijke smokey bacon smaak. Deze Amerikaanse tomatensoep -zo heb ik ‘m maar genoemd- is inmiddels een graag geziene gast bij ons op tafel.

GreenPan omnicooker

Soep maak je in een soeppan, toch? Onlangs introduceerde GreenPan vier PFAS-vrije elektrische keukenapparaten: een omnicooker, slowcooker, contactgrill en wafelijzer die elk verkrijgbaar zijn in 4 verschillende kleuren. Ik mocht aan de slag met de 5,6 liter omnicooker in de prachtige kleur blue haze. Blijkt een echte alleskunner te zijn en wat mij betreft de ideale soeppan.

Greenpan omnicooker

Voor mij was het de eerste kennismaking met een omnicooker. Zal dus even uitleggen wat het is. Een omnicooker is een multifunctioneel elektronisch keukenapparaat voorzien van 10 programma’s die automatisch de juiste temperatuur en kooktijd regelen. Gebruik ‘m als stoompan, rijstkoker, braadpan, slowcooker, soeppan, om te roerbakken of maak er bijvoorbeeld éénpansgerechten in. Op de handmatige stand is de temperatuur instelbaar tussen 70-230ºC. Het verwarmingselement zit ingebouwd in de binnenpan waardoor de pan in no-time opwarmt. Goed om te weten: de binnenpan van de omnicooker is voorzien van een duurzame PFAS-vrije antiaanbaklaag. Wil je meer weten over het belang van PFAS vrije pannen, lees dan mijn artikel over keramische koekenpannen.

Mijn ervaringen met de omnicooker

In eerste instantie dacht ik: oké, weer een apparaat. Heb ik daar wel behoefte aan als ik een fijne kookplaat heb? Die gedachte heb ik héél snel laten varen en wil inmiddels niet meer zonder mijn GreenPan omnicooker. Als eerste maakte ik chachouka. De razendsnelle opwarming is ideaal en door het ruime formaat van de pan waren de uien en paprika zo aangezet. Voor ik het wist kon de deksel op de pan om de chachouka rustig door te warmen. Onze maaltijd stond niet alleen sneller dan gewoonlijk op tafel, de kleuren waren intenser en de smaak was ronduit top.

Greenpan omnicooker

De volgende dag maakte ik onderstaand recept voor Amerikaanse tomatensoep. Opnieuw verbaasde ik mij over de snelheid van het opwarmen. En wat een gemak dat de pan zoveel ruimte biedt. Zonder knoeien schep je alles rustig door elkaar en is er voldoende ruimte om 1,5 kilo tomaten aan te kunnen. Door de exacte instelling van de temperatuur kon ik de soep zonder omkijken en met een gerust hart een uurtje zachtjes laten pruttelen. Des te langer tomatensoep opstaat des te lekkerder die wordt. Terwijl ik de keuken aan kant maakte zag ik mij komende winter al grote pannen erwtensoep maken…

Tot slot heb ik pittige bloemkool couscous gemaakt. Normaal gebruik ik daar 2 koekenpannen voor, eentje om het gehakt te rullen en eentje om de bloemkoolcouscous te garen. Dit keer maakte ik er een éénpansgerecht in de omnicooker van. Tot mijn stomme verbazing was ik binnen 15 minuten klaar. Echt, zo snel heb ik dat nog nooit voor elkaar gekregen.

Zuinig in gebruik

En oh ja, tussen de uitneembare binnenpan en buitenkant zit wat ruimte. Die stilstaande lucht isoleert blijkbaar hartstikke goed. Tijdens het koken van de drie gerechten heb ik voortdurend de temperatuur van de buitenkant gevoeld. Die werd bij mij niet warmer dan handwarm. Je verliest dus weinig warmte. Samen met de razendsnelle opwarming en precieze temperatuurregeling maak je optimaal en efficiënt gebruik van energie. Fijn idee in deze tijden waarin we zuinig proberen om te gaan met energie. Je begrijpt dat ik inmiddels niet kan wachten om aan de slag te gaan met stoofpotjes….

De omnicooker kost 249,90 euro en is verkrijgbaar via de webshop van GreenPan.

Amerikaanse tomatensoep - Tomatensoep met verse kruiden en een smokey bacon twist.

Amerikaanse tomatensoep

Geef jouw waardering
Tomatensoep met verse kruiden en een smokey bacon twist.
Hoeveelheid: 8 porties

Ingrediënten: 

  • kilo trostomaten, grof gesneden
  • 200 gr gerookt ontbijtspek of bacon, in stukjes
  • 140 gr tomatenpuree (groot blikje)
  • 80 gr worteltjes
  • 7 tenen (verse) knoflook
  • 2-3 laurier blaadjes
  • blokje kippenbouillon
  • 1 ui
  • takjes verse tijm
  • 400 ml kokend water
  • olie
HelloFresh logo

Bespaar tot €85,- op de eerste 4 boxen!

Korting is geldig voor nieuwe en oude-HelloFresh’ers (als je meer dan 1 jaar geleden je lidmaatschap hebt opgezegd)
Ja, die korting wil ik hebben…
Klik op de knop om de korting te verzilveren of gebruik code HFMARIETTE85
*advertentie

Aan de slag:

  • Verwarm een klein scheutje olie in een soeppan en bak het gesneden spek in een paar minuten knapperig en bruin. Laat bruin aanbaksel vooral in de pan zitten, dat geeft alleen maar extra smaak.
  • Snij de worteltjes in plakjes, snipper de ui en hak de knoflook in grove stukken en doe bij de spekjes in de pan. Roer alles goed door elkaar en laat gedurende 8-10 minuten goed doorwarmen.
  • Roer dan de tomatenpuree door het mengsel, warm opnieuw goed door en voeg de gesneden tomaten, bouillonblokjes, laurier blaadjes, een paar takjes tijm en het kokende water toe. Roer goed door en laat de soep tenminste 20 minuten zachtjes doorkoken. Langer 1-2 uur mag ook, wordt de soep alleen maar lekkerder van.
  • Verwijder de laurierblaadjes en takjes tijm, pureer de soep met een staafmixer. Controleer op smaak en dikte en voeg naar wens extra water en/of bouillonblok toe. Schep de soep in kommen en garneer met kaascroutons en wat blaadjes verse tijm.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Gebruik je de GreenPan omnicooker wees dan voorzichtig met een metalen staafmixer. De keramische antiaanbaklaag is heel sterk maar ik schep de soep liever over in een blender, pureer en giet terug in de pan.
  2. Lekker met kaascroutons. Snij boterhammen in blokjes, hussel er olijfolie door en bak op een bakplaat (oven op 180ºC) tot ze lichtbruin en krokant zijn. Bestrooi de croutons met geraspte kaas en plaats terug in de oven. Wanneer de kaas begint te poppen -een beetje zoals popcorn- zijn de croutons goed. Neem uit de oven, laat afkoelen en bewaar luchtdicht afgesloten.
  3. Heb je nog wat soep over? Kook de soep in tot een mooie saus, voeg wat gekruid en rulgebakken gehakt toe en je hebt een heerlijke bolognesesaus voor over de pasta of gebruik in de chachouka ter vervanging van een blik gepelde tomaten.

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Pin deze heerlijke tomatensoep op Pinterest

Amerikaanse tomatensoep - Stevige tomatensoep met verse kruiden en een smokey bacon twist.

Dit recept bevat een toegestuurd product (omnicooker).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik op de sterren en waardeer dit recept