Soep van verse tomaten en kruiden met een smokey bacon twist. Zó lekker, deze Amerikaanse tomatensoep wordt vast en zeker je nieuwe favoriet!

Amerikaanse tomatensoep

Soep van verse tomaten en kruiden met een smokey bacon twist. Zó lekker, deze Amerikaanse tomatensoep wordt vast en zeker je nieuwe favoriet!
Direct naar het recept

Doorgaans is mijn tomatensoep redelijk simpel. Tomaat, uitje, knoflook, verse kruiden en een bouillonblokje. Laatst wilde ik eens wat anders proberen en liet me inspireren door Amerikaanse recepten waarin ze spek meekoken.

Spek in tomaten soep, ik zou het zelf niet verzonnen hebben maar het blijkt ontzettend lekker. In plaats van meekoken bakte ik het spek eerst uit. Zo krijgt de soep een heerlijke smokey bacon smaak. Deze Amerikaanse tomatensoep -zo heb ik ‘m maar genoemd- is inmiddels een echte favoriet.

Voor een grote pan soep gebruik ik mijn soeppan, omnicooker of Instant Pot. Ook een slowcooker is heel geschikt. Deze Amerikaanse tomatensoep met verse tomaat, spek en kruiden maak ik het liefst in mijn GreenPan omnicooker.

Soep van verse tomaten en kruiden met een smokey bacon twist. Zó lekker, deze Amerikaanse tomatensoep wordt vast en zeker je nieuwe favoriet!

Amerikaanse tomatensoep

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 porties

Ingrediënten: 

  • kilo trostomaten, grof gesneden
  • 200 gr ontbijtspek of bacon, in stukjes
  • 140 gr tomatenpuree, groot blikje
  • 80 gr worteltjes
  • 7 tenen knoflook
  • 2-3 laurier blaadjes
  • blokje kippenbouillon
  • 1 ui
  • takjes verse tijm
  • 400 ml kokend water
  • olijfolie

Aan de slag:

  • Verwarm een klein scheutje olie in een soeppan en bak het gesneden spek in een paar minuten knapperig en bruin. Laat bruin aanbaksel vooral in de pan zitten, dat geeft alleen maar extra smaak.
  • Snij de worteltjes in plakjes, snipper de ui en hak de knoflook in grove stukken en doe bij de spekjes in de pan. Roer alles goed door elkaar en laat gedurende 8-10 minuten goed doorwarmen.
  • Roer dan de tomatenpuree door het mengsel, warm opnieuw goed door en voeg de gesneden tomaten, bouillonblokjes, laurier blaadjes, een paar takjes tijm en het kokende water toe. Roer goed door en laat de soep tenminste 20 minuten zachtjes doorkoken. Langer 1-2 uur mag ook, wordt de soep alleen maar lekkerder van.
  • Verwijder de laurierblaadjes en takjes tijm, pureer de soep met een staafmixer. Controleer op smaak en dikte en voeg naar wens extra water en/of bouillonblok toe. Schep de soep in kommen en garneer met kaascroutons en wat blaadjes verse tijm.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Gebruik je een pan met antiaanbaklaag wees dan voorzichtig met een metalen staafmixer. Keramische antiaanbaklagen zijn extra sterk maar evengoed blijf ik voorzichtig. Schep de soep eventueel over in een blender, pureer en giet terug in de pan.
  2. Zo maak je de lekkerste kaascroutons. Snij boterhammen in blokjes, hussel er olijfolie door en bak op een bakplaat (oven op 180ºC) tot ze lichtbruin en krokant zijn. Bestrooi de croutons met geraspte kaas en plaats terug in de oven. Wanneer de kaas begint te poppen -een beetje zoals popcorn- zijn de croutons goed. Neem uit de oven, laat afkoelen en bewaar luchtdicht afgesloten.
  3. Heb je nog wat soep over? Kook de soep in tot saus, voeg wat gekruid en rulgebakken gehakt toe en je hebt een heerlijke bolognesesaus voor over de pasta of gebruik in de chachouka ter vervanging van een blik gepelde tomaten.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept