Header Overetengesproken.nl
Amerikaanse tomatensoep

Amerikaanse tomatensoep

 |  Geen reacties
4 Shares

Doorgaans is mijn tomatensoep redelijk simpel. Tomaat, knoflook, kruidenbuiltje en een bouillonblokje. Staafmixer erop en om de smaak een extra boost te geven, voeg ik na het pureren altijd nog een scheutje rode balsamicoazijn toe. Een echte groentesoep dus.

Laatst wilde ik eens wat anders. In plaats van een kruidenbuiltje koos ik voor verse smaakmakers ofwel een bouquet garni. Worteltjes, ui, knoflook, laurier en verse tijm. Waarom worteltjes zul je misschien denken? In de eerste plaats geven worteltjes een heerlijk zoete noot aan de soep. In de tweede plaats omdat ze meer kleur aan de soep geven. Afhankelijk van het soort en de rijpheid geven tomaten de soep een meer of minder rode kleur. Door het toevoegen van worteltjes wordt de kleur voller en ietsje oranje.

Op Amerikaanse site’s zie ik regelmatig dat ze (uitgebakken) spek meekoken. Dat wilde ik ook wel eens proberen. Dus naast het bouquet garni ook ontbijtspek toegevoegd. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten maar ik moet zeggen dat het een mooie combinatie is. Het spek geeft de soep een heerlijke smokey bacon smaak. Deze Amerikaanse tomatensoep heeft inmiddels al verschillende keren bij ons op tafel gestaan. Wanneer maak jij hem?Amerikaanse tomatensoep - Tomatensoep met verse kruiden en een smokey bacon twist.

Amerikaanse tomatensoep

Tomatensoep met verse kruiden en een smokey bacon twist.
Hoeveelheid 8 porties

Ingrediënten

  • 1500 gr trostomaten
  • 200 gr gerookt ontbijtspek of bacon
  • 80 gr worteltjes
  • 1 ui
  • 140 gr tomatenpuree (groot blikje)
  • 7 tenen (verse) knoflook
  • 400 ml kokend water
  • 2-3 laurier blaadjes
  • verse tijm
  • blokje kippenbouillon
  • olie

Aan de slag

  1. Verwarm een klein scheutje olie in een soeppan en bak het kleingesneden spek in een paar minuten knapperig en bruin. Laat bruin aanbaksel vooral in de pan zitten, dat geeft alleen maar extra smaak.
  2. Snij de worteltjes in plakjes, snipper de ui en hak de knoflook in grove stukken en doe bij de spekjes in de pan. Roer alles goed door elkaar en laat gedurende 8-10 minuten goed doorwarmen.
  3. Roer de tomatenpuree door het mengsel en laat weer goed warm worden. Voeg dan de gewassen en gesneden tomaten, de bouillonblokjes, de laurier blaadjes en het kokende water toe. Roer goed door. Ris tot slot de tijmblaadjes van de steeltjes en voeg toe aan de soep. Laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken.

  4. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer. Controleer de soep op smaak en dikte en voeg naar wens extra water en/of bouillonblok toe.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Lekker met knoflookcroutons.
  2. Heb je nog wat soep over? Kook de soep in tot een mooie saus, voeg wat gekruid en rulgebakken gehakt toe en je hebt een heerlijke bolognesesaus voor over de pasta.

Geef een reactie