Header Overetengesproken.nl
Amaretti morbidi of zachte Italiaanse amandelkoekjes

Amaretti morbidi of zachte Italiaanse amandelkoekjes

 |  Geen reacties
114 Shares

Ben jij ook zo gek op de Italiaanse keuken? Verse ingrediënten en pure smaken voeren er de boventoon. Met de cucina povere neemt de Siciliaanse keuken daarbinnen een speciale plaats in. In haar tweede kookboek The Lemon Kitchen Sicilië neemt Jadis Schreuder je mee op ontdekkingstocht over Sicilië. Haar enthousiasme werkt heel aanstekelijk: je duikt het liefst snel de keuken in om aan de slag te gaan. Ik maakte amaretti morbidi en mag het heerlijke het recept met je delen. Maar eerst vertel ik je meer over dit mooie kook- annex reisboek.


Powered by Adsense


The Lemon Kitchen Sicilië – Jadis Schreuder

Sla The Lemon Kitchen Sicilië open en je ziet het gelijk. Dit is geen doorsnee kookboek, dit is een kook- annex reisboek dat leest als een roman. De passie en het enthousiasme over de Siciliaanse keuken spat van elke bladzijde en zie je terug in de gerechten. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat de meer dan 65 recepten een bundeling zijn van alle inspiratie die Jadis afgelopen jaren heeft opgedaan op Sicilië. Tijdens haar eerste bezoek raakte ze verknocht aan het zuid-Italiaanse eiland. Al bladerend merk ik dat die liefde aanstekelijk werkt. Sicilië staat inmiddels op onze lijst met vakantiebestemmingen…


Powered by Adsense


Cucina povera

In het eerste deel van het kookboek geeft Jadis een inkijkje in de Siciliaanse cultuur. Ze vertelt hoe de ligging van het eiland bepalend is geweest voor de smeltkroes aan internationale invloeden die je terugvindt in de tradities en gebruiken. Ook neemt ze je mee langs dorpjes en pleinen en vertelt voluit over de Siciliaanse eetcultuur. Door het eigenwijze gebruik van basisingrediënten heeft de cucina povera haar karakteristieke smaak en geur gekregen. Met de recepten in The Lemon Kitchen Sicilië haal je de authentieke Siciliaanse smaak in huis.

Geniet van rauwe tonijn met citroenmuntdressing, witvis met gesmoorde uien en citroenaardappelen, pasta met gepofte auberginepesto en amandelen, pasta met courgette, broodkruim en munt, boerenlinzensoep en caponata met aubergine. Maak focaccia met citroen, pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes of een salade met aardappelen, kappertjes en cherrytomaten. Recepten voor mandarinetto, limoncello, pistache ijs en cannoli maken het boek compleet.

The Lemon Kitchen Sicilië - Jadis SchreuderThe Lemon Kitchen Sicilië - Jadis SchreuderThe Lemon Kitchen Sicilië - Jadis SchreuderThe Lemon Kitchen Sicilië - Jadis SchreuderThe Lemon Kitchen Sicilië - Jadis SchreuderThe Lemon Kitchen Sicilië - Jadis SchreuderThe Lemon Kitchen Sicilië - Jadis Schreuder

Amaretti morbidi

Toen ik het recept voor amaretti morbidi zag staan haalde ik gelijk de pot amandelen tevoorschijn. Zachte amandelkoekjes vind ik zo waanzinnig lekker. Het leuke aan dit recept is de toevoeging van grof gehakte amandelen. De grovere stukjes amandel in de zachte, marspeinachtige binnenkant geven de koekjes een heerlijke bite en maken ze echt onweerstaanbaar lekker. Verder is het recept rechttoe rechtaan en kan het eigenlijk niet mislukken. Zo gemaakt, zo gebakken en voor je het weet smul je met een kop verse koffie of thee van de lekkerste amaretti morbidi.

Amaretti morbidi of zachte Italiaanse amandelkoekjes -Amaretti morbidi of zachte Italiaanse amandelkoekjes -

Eiwit afwegen

Een paar jaar geleden heb ik eens amaretti morbidi gemaakt en vloeiden ze uit tot bitterkoekjes. Gevalletje iets te nat deeg dus. Omdat ik altijd grote eieren in huis heb, heb ik dit keer uit voorzorg het eiwit afgewogen. Bij het afwegen van 1 eiwit heb ik de standaard maatvoering van 30-33 gr aangehouden. Het resultaat was een prachtig deeg en heerlijke koekjes. Naast het afwegen heb ik ook een drupje amandel extract toegevoegd aan de receptuur. Dat geeft net even een intensere en diepere amandelsmaak. Niet persé nodig maar ik raad het je wel aan om toe te voegen.

Heb jij de smaak van Sicilië inmiddels ook te pakken? Bestel het kookboek snel via onderstaande link en duik daarna de keuken in om deze zachte amandelkoekjes te maken. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestel dan in de webshop van The Lemon Kitchen. Succes!

Amaretti morbidi of zachte Italiaanse amandelkoekjes - Door de zachte, marspeinachtige binnenkant een onweerstaanbaar lekker koekje.

Amaretti morbidi

Door de zachte, marspeinachtige binnenkant een onweerstaanbaar lekker koekje.

Hoeveelheid 10 koekjes

Ingrediënten

  • 1 eiwit (30 gr)
  • 100 gr amandelmeel
  • 55 gr kristalsuiker
  • 25 gr amandelen, zonder vel en grofgehakt
  • 15 ml bloemenhoning (1 eetlepel)
  • 1 ml bittere amandel extract
  • 1 biologische citroen, zeste
  • snuf zout

Voor de garnering:

  • 10 losse amandelen, pistachenootjes of bigarreaux
  • poedersuiker

Aan de slag

  1. Klop het eiwit met een snuf zout stijf. Voeg amandelmeel, fijngehakte amandelen, citroenzeste, kristalsuiker, amandel extract en honing toe. Schep door elkaar tot een stevig deeg dat lijkt op marsepein.

  2. Maak 10 bolletjes van het deeg, rol riant door de poedersuiker en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk in elk koekje en amandel, pistachenootje of bigarreaux. Plaats het bakblik in het midden van een op 180ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven. Bak in ± 15 minuten tot de amaretti licht beginnen te kleuren.

    Tip: doe een flinke laag poedersuiker in een kom of diep bord en rol daar de bolletjes deeg door.

  3. Haal de bakplaat uit de oven en laat de zachte amandelkoekjes afkoelen op een taartrooster. Tijdens het afkoelen wordt de buitenkant licht krokant.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Bigarreaux vindt je in het bakschap van de supermarkt. 
  2. Amandelen en pistache nootjes bestel je voordelig bij KoRo. Met de code MARIETTE5 krijg je 5% korting op jouw bestellingen.

Pin deze zachte Italiaanse amandelkoekjes gelijk op Pinterest

Amaretti morbidi of zachte Italiaanse amandelkoekjes - Door de zachte, marspeinachtige binnenkant een onweerstaanbaar lekker koekje.
Deze blogpost bevat affiliate links en een toegestuurd kookboek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering