Amandelstaaf - Krokant gebakken roomboter bladerdeeg met een vulling van zuivere amandelspijs. Pure verwennerij.

Amandelstaaf

Krokant gebakken roomboter bladerdeeg met een vulling van zuivere amandelspijs. Pure verwennerij.
Direct naar het recept

December vind ik misschien wel de lekkerste maand van het jaar. Niet dat we in de rest van het jaar gebrek hebben aan lekkers maar december spant natuurlijk wel de kroon. Het begint met Sinterklaaslekkernijen zoals marsepein en een amandelstaaf, daarna de Kerstdagen met gezellig borrelen en lekker lang tafelen en we sluiten af met oliebollen en appelflappen rond Oud & Nieuw. Ja, december is echt mijn maand!

Hoewel alle december feestelijkheden zo hun eigen tradities en lekkernijen hebben, zit je met een amandelstaaf de hele maand goed. Met Sinterklaas heeft de amandelstaaf geen versieringen. Richting de Kerst en Oud & Nieuw bestaat de versiering doorgaans uit vruchtjes en gekonfijte sinaasappelschilletjes of geschaafde amandelen en bestrooid met poedersuiker. Die laatste variant vind ik de mooiste èn de lekkerste.

Zelf een amandelstaaf maken is kinderspel. Zorg dus dat je eind november een flinke hoeveelheid amandelspijs op voorraad maakt en je zet de hele maand in een handomdraai de lekkerste amandelstaaf op tafel. In onderstaand recept top ik de staaf af met amandelschaafsel. Maar ‘je kan m natuurlijk ook versieren met vruchtjes en gekonfijte sinaasappelschilletjes of kaal afbakken en vlak voor het serveren bestrooien met poedersuiker. Net wat je zelf het lekkerst vindt.

Amandelstaaf of banketstaaf: wat is het verschil?

Hoewel een amandelstaaf en banketstaaf erg op elkaar lijken en de namen regelmatig door elkaar worden gebruikt is er wel degelijk verschil. Een amandelstaaf in gevuld met zuivere amandelspijs. Een banketstaaf heeft een vulling waarin (een deel van) de amandelen vervangen zijn door abrikozenpitten en/of witte bonen. De reden om dat te doen is puur een geldkwestie. Abrikozenpitten en witte bonen zijn goedkoper dan amandelen. Door toevoeging van smaakmakers lijkt de smaak erg op zuivere amandelspijs maar als je goed proeft merk je echt het verschil.

Amandelstaaf - Krokant gebakken roomboter bladerdeeg met een vulling van zuivere amandelspijs. Pure verwennerij.

Amandelstaaf

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 staaf, ± 30 cm lang

Ingrediënten: 

Voor de vulling:

 • 125 gr amandelmeel
 • 100 gr suiker
 • 1 theelepel citroensap
 • ± 1,5 eetlepel water
 • enkel druppels amandel extract
 • of
 • 250 gr amandelspijs

Voor de afwerking:

 • 3 plakjes roomboter bladerdeeg
 • 1 losgeklopt ei
 • amandelschaafsel

Aan de slag:

 • Meng het amandelmeel met de suiker, het citroensap en enkele druppels amandel extract. Voeg beetje bij beetje wat water toe en kneed het geheel tot een brokkelige, licht plakkende massa en laat even rusten in de koelkast. Voor extra lekker spijs maak je het een dag eerder en laat je het goed verpakt in de koelkast rusten tot gebruik. Let op: het duurt even voordat het vocht goed mengt met de amandelen en de suiker en er een massa ontstaat. Kneed dus wat langer door voordat je extra water toevoegt. In plaats van met de hand kneden kan je het spijs ook draaien in een foodprocessor.
 • Brokkel het amandelspijs in stukjes, voeg 1-2 eetlepels losgeklopt ei toe en kneed het tot een mooi zacht en plakkerig spijs. Laat het in de koelkast rusten terwijl je verder gaat met het bladerdeeg.
 • Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Zodra ze zacht beginnen te worden leg je ze in een rij en plak je de randjes met een klein beetje water op elkaar.
 • Rol van het amandelspijs een worst die net iets kleiner is dan de aan elkaar geplakte plakjes bladerdeeg. Leg de worst op het bladerdeeg en rol het geheel op tot een mooie worst. Leg de amandelstaaf, met de naad naar onderen, op een met bakpapier beklede bakplaat en vouw de uiteinden als een cadeautje netjes dicht. Bestrijk de amandelstaaf met losgeklopt ei en bestrooi met geschaafde amandelen. Schuif de bakplaat in een op 210ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180ºC en bak in nog eens 20 minuten mooi goudbruin af.
 • Haal de amandelstaaf uit de oven en laat op een taartrooster afkoelen. Bestrooi vlak voor gebruik met wat poedersuiker en serveer.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Voor een amandelkrans neem je het dubbele recept, maak je een 2x zo lange bladerdeeg worst, leg die in een mooie cirkel op de met bakpapier beklede bakplaat, werk de sluiting mooi glad af en bak volgens bovenstaande aanwijzingen goudbruin.
 2. Bekijk ook de recepten voor deze Sinterklaas lekkernijen:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept