Header Overetengesproken.nl
Amandelspijs

Amandelspijs

 |  Geen reacties
28 Shares

De tijd vliegt en het is alweer december. Een maand vol feestelijkheden en alle reden dus om volop de keuken in te duiken. Gevulde speculaas, kerststol, amandelkoekjes: je kunt in december niet om amandelspijs heen. Daarom beginnen we de maand met een recept voor amandelspijs.

Amandelspijs maak je het makkelijkst met kant en klare amandelmeel. In het buitenland is dat volop in de supermarkt verkrijgbaar. Helaas is het in Nederland moeilijker te krijgen. Gelukkig is het heel makkelijk om amandelen te verwerken tot amandelmeel. Bovendien zijn hele amandelen vaak voordeliger en is de kwaliteit beter.

Er zijn 2 soorten amandelen, de bittere en de zoete amandel. Amandelspijs en marsepein krijgen hun specifieke smaak door toevoeging van een klein deel bittere amandel. Helaas bevat de bittere amandel het giftige blauwzuur en is deze niet rauw te eten. Bittere amandelen worden dan ook nauwelijks verkocht. De reguliere amandel is een zoete amandel. Omdat amandelspijs en marsepein van uitsluitend zoete amandelen erg vlak smaakt, wordt extract van de bittere amandel toegevoegd.

Extract van de bittere amandel is verkrijgbaar bij de betere kookwinkel. In de supermarkt worden de goedkopere essences verkocht. Een extract is gemaakt van het originele product, in dit geval dus de bittere amandel. Een essence is synthetisch of gemaakt van een vervangend product dat qua smaak lijkt op het origineel. De beste smaak krijg je dus met een extract.

Met onderstaand recept maken we een basis-amandelspijs. Vlak voor de verdere verwerking wordt het met losgeklopt ei of eidooier afgeslapt tot de gewenste consistentie. Waarom niet gelijk zul je denken? Daar zijn 2 redenen voor. Allereerst moet amandelspijs rijpen. De smaken trekken tijdens het rijpen door elkaar waardoor je spijs voller van smaak wordt. Het rijpen kan een dag, een week maar ook langer duren. Voegen we gelijk ei toe dan beperkt dat de houdbaarheid van de amandelspijs. De 2e reden heeft te maken met gemak. Maak je een grotere hoeveelheid dan heb je altijd wat op voorraad. Amandelspijs -zonder ei- kan in de koelkast langere tijd worden bewaard. Afhankelijk van wat je gaat maken pak je de gewenste hoeveelheid uit je voorrad en slap je dat af met ei.

Amandelspijs - Met dit recept maak je zelf in een handomdraai de allerlekkerste amandelspijs. Prima te bewaren dus zorg dat je altijd wat op voorraad hebt.

Amandelspijs

Met dit recept maak je zelf in een handomdraai de allerlekkerste amandelspijs. Prima te bewaren dus zorg dat je altijd wat op voorraad hebt.

Hoeveelheid 270 gr amandelspijs

Ingrediënten

Aan de slag

  1. Doe de amandelen in de hakmolen van een staafmixer. Heb je die niet, dan kan het natuurlijk ook in een keukenmachine. Maal de amandelen tot amandelmeel. Lukt het niet om alle amandelen in 1x te malen? Maal dan gewoon in 2 of 3 keer.

  2. Doe alle amandelmeel en suiker bij elkaar in een ruime schaal.

  3. Voeg een paar druppels amandel extract, een klein beetje citroensap en ietsje water toe. Kneed het geheel tot een stevige, licht plakkende massa. Let op: het duurt even voordat het vocht goed mengt met de amandelen en de suiker en er een massa ontstaat. Voeg dus vooral niet te snel extra vocht toe. Controleer de consistentie en voeg indien nodig naar smaak wat citroensap of water toe.

  4. Verpak de amandelspijs is plasticfolie, eventueel nog in aluminiumfolie en verpak luchtdicht in een diepvriesdoos of plastic zakje. Leg tot gebruik in de koelkast.
  5. Enne, vergeet natuurlijk niet wat te snoepen voordat je de amandelspijs verpakt!

Tips

  1. Afhankelijk van het gebruik maal je het amandelmeel grover of fijner. Voor een extra fijn amandelmeel kan je het malen een paar keer herhalen. Des te fijner je amandelmeel, des te fijner je amandelspijs.
  2. Luchtdicht verpakt kan amandelspijs langere tijd worden bewaard in de koelkast maar kan eventueel ook worden ingevroren.
  3. Amandelen met vlies zijn iets goedkoper dan blanke amandelen. Om het schilletje te verwijderen dompel je de amandelen enkele seconden in kokend water en laat je ze daarna schrikken met koud water. De schilletjes laten nu makkelijk los. Laat de blanke amandelen goed drogen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie