De tijd vliegt en het is alweer december. Een maand vol feestelijkheden en alle reden dus om volop de keuken in te duiken. Speculaastaart, amandelstaaf, kerststol, amandelkoekjes: je kunt in december niet om amandelspijs heen. Daarom beginnen ik de maand met een recept om zelf amandelspijs te maken. En dat is makkelijker dan je denkt.
Amandelmeel
Amandelspijs maak je van amandelmeel. In het buitenland is dat volop in de supermarkt verkrijgbaar. Helaas is het in Nederland moeilijker te krijgen. Gelukkig is het heel makkelijk om amandelen te verwerken tot amandelmeel. Bovendien zijn hele amandelen vaak voordeliger en is de kwaliteit beter.
Zoete en bittere amandel
Er zijn 2 soorten amandelen, de bittere en de zoete amandel. Amandelspijs en marsepein krijgen hun specifieke smaak door toevoeging van een klein deel bittere amandelen. Bittere amandelen bevatten van nature het giftige blauwzuur en zijn daardoor niet rauw te eten. In Nederland kom je deze amandelen daarom nauwelijks tegen. De ‘reguliere’ amandel is een zoete amandel en is veilig te eten. Omdat amandelspijs en marsepein van uitsluitend zoete amandelen die uitgesproken amandelsmaak mist, wordt doorgaans een drupje bittere amandel extract toegevoegd.
Amandel extract
Bittere amandel extract of kortweg amandel extract is verkrijgbaar bij de betere kookwinkels. In de supermarkt vind je de goedkopere essences. Een extract is gemaakt van het originele product, in dit geval dus de bittere amandel. Een essence is daarentegen synthetisch of gemaakt van een vervangend product dat qua smaak lijkt op het origineel. De beste smaak krijg je dus met een extract.
Zelf amandelspijs maken
In onderstaand recept leg ik uit hoe je amandelspijs maakt. Deze amandelspijs is nog niet klaar voor verdere verwerking. Vlak voordat je het spijs nodig hebt slap je de gewenste hoeveelheid af tot de gewenste consistentie. Dit doe je met losgeklopt ei of eidooier. Waarom niet gelijk al zul je misschien denken? Daar zijn 2 redenen voor.
Rijpen voor een intensere smaak
Allereerst is het voor de smaak beter om amandelspijs te laten rijpen. De smaken trekken tijdens het rijpen door elkaar waardoor je spijs voller en dieper van smaak wordt. Het rijpen kan naar keuze een dag, een week of ook langer duren. Voegen we gelijk ei toe dan beperkt dat de houdbaarheid van de amandelspijs.
Afslappen voor gebruik
De 2e reden heeft te maken met gemak. Maak je een grotere hoeveelheid dan heb je altijd wat op voorraad. Amandelspijs -zonder ei- kan in de koelkast langere tijd worden bewaard. Afhankelijk van wat je gaat maken neem je de gewenste hoeveelheid uit je voorraad en slap je dat af met ei.


Zelf amandelspijs maken
Met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste amandelspijs. Prima te bewaren dus maak vooral wat extra.
Ingrediënten
- 150 gr blanke amandelen
- 120 gr suiker
- 1 ml amandel extract, Nielsen Massey
- 25 ml water en citroensap
Voor het afslappen:
- 1 losgeklopt ei
Aan de slag
-
Maal de amandelen in de hakmolen van je staafmixer of foodprocessor tot amandelmeel.
-
Voeg de suiker, het amandel extract en het water/citroensap toe aan het amandelmeel en draai tot amandelspijs. Controleer de consistentie en voeg indien nodig extra wat citroensap en/of water toe. Het moet een compacte massa worden die net aan elkaar plakt.
Tip: ik gebruik doorgaans 10 ml citroensap en 15 ml water.
-
Verpak de amandelspijs is plasticfolie, eventueel nog in aluminiumfolie en leg tot gebruik in de koelkast.
Tip: vergeet natuurlijk niet wat te snoepen voordat je de amandelspijs verpakt!
-
Vlak voor de verdere verwerking (in gebak of brood) slap je de amandeslspijs af tot de gewenste consistentie met het losgeklopte ei. Het makkelijkst gaat dat door de amandelspijs te verkruimelen en met een mixer de het ei erdoor te kloppen.
Tips
- Afhankelijk van het gebruik maal je het amandelmeel grover of fijner. Voor een extra fijn amandelmeel kan je het malen een paar keer herhalen. Des te fijner je amandelmeel, des te fijner je amandelspijs.
- Luchtdicht verpakt kan amandelspijs langere tijd worden bewaard in de koelkast maar kan eventueel ook worden ingevroren.
- Amandelen met vlies zijn iets goedkoper dan blanke amandelen. Om het schilletje te verwijderen dompel je de amandelen enkele seconden in kokend water en laat je ze daarna schrikken met koud water. De schilletjes laten nu makkelijk los. Laat de blanke amandelen goed drogen. Of je gebruikt de amandelen met vlies en al voor een rustieke amandelspijs.
- Ik gebruik tegenwoordig amandelen van KoRo. Met de code MARIETTE5 krijg je korting op je gehele bestelling in de KoRo webshop.
Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest
Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.
Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!
Laat een reactie achter