Zelf amandelspijs maken - Met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste amandelspijs. Prima te bewaren dus maak vooral wat extra.

Zelf amandelspijs maken

Met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste amandelspijs. Prima te bewaren dus maak vooral wat extra.
Direct naar het recept

De tijd vliegt en het is alweer december. Een maand vol feestelijkheden en alle reden dus om volop de keuken in te duiken. Speculaastaart, amandelstaaf, kerststol, amandelkoekjes: je kunt in december niet om amandelspijs heen. Daarom beginnen ik de maand met een recept om zelf amandelspijs te maken. En dat is makkelijker dan je denkt.

Amandelmeel

Amandelspijs maak je van amandelmeel. In het buitenland is dat volop in de supermarkt verkrijgbaar. Helaas is het in Nederland lastiger te vinden. Gelukkig is het heel makkelijk om amandelen zelf te malen tot amandelmeel. Bovendien zijn hele amandelen vaak voordeliger en is de kwaliteit beter. Alleen maar voordelen dus om zelf aan de slag te gaan.

Vul het hakmolentje van je staafmixer of de kom van je keukenmachine met amandelen en draai/pulse tot je de gewenste malingsgraad hebt bereikt. Ongeacht welk apparaat je gebruikt, hou altijd goed in de gaten dat het amandelmeel niet te warm wordt. Warm amandelmeel kan tijdens de verdere verwerking amandelolie afgeven. Laat amandelmeel dus altijd helemaal afkoelen voor je het verder verwerkt.

Sinds ik mijn bamix staafmixer met de processormolen gebruik heb ik geen last meer van warm amandelmeel. De krachtige motor maalt de amandelen in no time tot amandelmeel. Met mijn voorgaande staafmixer en hakmolentje was dat echt anders. Sterker nog, die heb ik zelfs 2 keer doorgebrand tijdens het malen van noten voor notenpasta. Mijn foodprocessor is weliswaar ook krachtig maar maalt niet zo snel en niet zo fijn als de bamix processormolen.

Zoete en bittere amandel

Er zijn 2 soorten amandelen, de bittere en de zoete amandel. Amandelspijs en marsepein krijgen hun specifieke smaak door toevoeging van een klein deel bittere amandelen. Bittere amandelen bevatten van nature het giftige blauwzuur en zijn daardoor niet rauw te eten. In Nederland kom je deze amandelen daarom nauwelijks tegen. De ‘reguliere’ amandel is een zoete amandel en is veilig te eten. Omdat amandelspijs en marsepein van uitsluitend zoete amandelen die uitgesproken amandelsmaak mist, wordt doorgaans een drupje bittere amandel extract toegevoegd.

Amandel extract

Bittere amandel extract of kortweg amandel extract is verkrijgbaar bij de betere kookwinkels. In de supermarkt vind je de goedkopere essences. Een extract is gemaakt van het originele product, in dit geval dus de bittere amandel. Een essence is daarentegen synthetisch of gemaakt van een vervangend product dat qua smaak lijkt op het origineel. De beste smaak krijg je dus met een extract.

Zelf amandelspijs maken

In onderstaand recept leg ik uit hoe je zelf amandelspijs maakt. Naar keuze slap je de amandelspijs gelijk af of je maakt een basis spijs dat je langere tijd kunt bewaren. Vlak voordat je amandelspijs nodig hebt slap je het basis spijs af tot de gewenste consistentie. Dit doe je met losgeklopt ei of eidooier.

Afslappen van amandelspijs

Amandelspijs bestaat hoofdzakelijk uit amandelmeel en kristalsuiker. Door ei of water toe te voegen gaat het plakken en ontstaat er een samenhangende massa. Dit natter maken wordt afslappen genoemd. Afhankelijk van wat je gaat maken slap je amandelspijs meer of minder af.

Bitterkoekjes, weespermoppen, amandelbroodjes, gevulde koeken en bijvoorbeeld kerststol: er zit allemaal amandelspijs in. Per recept verschilt de hoeveelheid ei die is toegevoegd. Het amandelspijs is dus meer of minder afgeslapt.

Rijpen voor een intensere smaak

Voor de smaak raad ik je aan amandelspijs te laten rijpen. De smaken trekken diep in elkaar waardoor je spijs voller van smaak wordt. Het rijpen kan naar keuze een dag, een week of ook langer duren. Gebruik je het amandelspijs binnen enkele dagen dan kan je het prima gelijk afslappen. Bewaar je het langer maak dan een basis spijs met een beetje water. Het ei voeg je later toe.

Zelf amandelspijs maken - Met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste amandelspijs. Prima te bewaren dus maak vooral wat extra.

Zelf amandelspijs maken

Geef je waardering
Hoeveelheid: 270 gr amandelspijs

Ingrediënten: 

 • 150 gr blanke amandelen
 • 120 gr kristalsuiker
 • 1 ml amandel extract, Nielsen Massey
 • 10 ml citroensap, of citroenrasp
 • ½ ei, losgeklopt

Keukengerei:

 • hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine

Aan de slag:

 • Maal/pulse de amandelen in het hakmolentje van je staafmixer of in de foodprocessor tot een grof amandelmeel. Voor extra fijn amandelmeel kan je het malen een paar keer herhalen. Des te fijner je amandelmeel, des te fijner je amandelspijs.
  Controleer altijd op grove stukjes amandel en verwijder.
  Tip: Afhankelijk van het gebruik maal je het amandelmeel grover of fijner. Soms helpt het door het hakmolentje en de staafmixer op te pakken en tijdens het malen te schudden.
 • Voeg het amandelmeel samen met de suiker, het amandel extract, het citroensap en ¾ van het losgeklopte ei in een kom en kneed tot amandelspijs. Controleer de consistentie en voeg indien nodig wat extra citroensap en/of ei toe. Verpak de amandelspijs is plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast.
  Tip: heb je nog een beetje ei over gooi dat vooral niet weg. Misschien heb je dat nog nodig als je het amandelspijs verder verwerkt.
  Tip: amandelspijs kan je prima op voorraad maken en langere tijd bewaren. Vervang het ei dan door een beetje water en kneed er een stug basis spijs van. Vlak voor gebruik slap je het af met losgeklopt ei.
 • Tijdens het rusten wordt amandelspijs altijd iets steviger van consistentie. Slap indien nodig extra af met wat losgeklopt ei. Je kunt het ei er met de hand door kneden of je verkruimelt het spijs en kneed het ei met behulp van een mixer voorzien van deeghaken door het spijs.

Tips:

 1. Luchtdicht verpakt kan amandelspijs langere tijd worden bewaard in de koelkast maar kan eventueel ook worden ingevroren.
 2. Amandelen met vlies zijn iets goedkoper dan blanke amandelen. Om het schilletje te verwijderen dompel je de amandelen enkele seconden in kokend water en laat je ze daarna schrikken met koud water. De schilletjes laten nu makkelijk los. Laat de blanke amandelen goed drogen. Of je gebruikt de amandelen met vlies en al voor een rustieke amandelspijs.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept