Albondigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Gezellig met z’n allen rond een tafel vol lekkere hapjes en fingerfood. Of dat nou tijdens lange zomeravonden op het terras is of midden in de winter gezellig in huis maakt mij niet zoveel uit. Ik geniet daar altijd zo enorm van. Albondigas ofwel kleine Spaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus mogen daarbij wat mij betreft niet ontbreken. Een heerlijke hapje dat je tapas- of borrelplank helemaal afmaakt.
Hoewel albondigas vaak als tapas worden geserveerd eet ik ze ook graag als lunch met vers gebakken (stok)brood of een salade. Met extra saus zijn ze ’s avonds ook heerlijk over (verse) pasta. Maak dus vooral een extra grote portie en bewaar een deel tot de volgende dag. Kleine moeite, groot plezier vind ik altijd.
Spaanse gehaktballetjes
Om de gehaktballetjes aan te braden gebruik ik het graag een gietijzeren koekenpan. Gietijzer kan gloeiendheet kan worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat de toplaag van de pan beschadigd raakt. Ideaal om vlees en gehaktballetjes snel dicht te schroeien. Als de gehaktballetjes gaar zijn voeg je de tomatensaus toe en laat je het nog even pruttelen. Zo kan de saus een beetje indikken en in de gehaktballetjes trekken. Om te voorkomen dat de tomatensaus erg vet wordt giet je na het braden van de gehaktballetjes het overtollige vet af. Je hebt dan gelijk profijt van de schenktuitjes in de pan.
Om de tomatensaus een diepe, mediterrane smaak te geven voeg ik gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder, basilicum, zongedroogde tomaten en een scheutje Tabasaco sriracha toe. Met een flinke dot tomatenpuree verdiep je niet alleen de smaak, je bindt er gelijk ook de tomatensaus mee.
Tapas
Tapas serveer ik graag in mijn Spaanse Moon tapasservies. Ik heb de hele serie in huis, voor elk hapje heb ik dus wel een passend schaaltje staan. Voor albondigas gebruik ik doorgaans de grootste maat zodat ik lekker veel gehaktballetjes en saus in de schaal kwijt kan. Vul je tapas- of borrelplank aan met kleine schaaltjes olijven, pan tostado, blokjes manchego en chorizo. Heb je wat tijd over maak er dan vooral ook eens warme gevulde dadels bij, die zijn echt zo lekker. Tip: tapasschaaltjes zijn ook heel geschikt om het Spaanse dessert crema Catalana in te maken.
Albondigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Ingrediënten:
Voor de gehaktballetjes:
- 500 gram rundergehakt
- 1 teen knoflook, geperst
- handje verse peterselie, fijngehakt
- paar takjes verse tijm
- worcestershiresaus
- zout en peper, naar smaak
- olijfolie
Voor de tomatensaus:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 blik Mutti polpa
- 3 zongedroogde tomaten op olie (pot)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- scheutje rode wijn
- Tabasco sriracha of chilivlokken
- worcestershiresaus
- zout en peper
- olijfolie
Voor de garnering:
- verse peterselie
Aan de slag:
Voor de tomatensaus:
- Fruit de gesnipperde ui in wat olijfolie. Warm de basilicum, knoflookpoeder en gerookt paprikapoeder kort mee, giet het blik tomatenpulp erbij en roer goed door. Schenk er een scheutje rode wijn bij, voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout, peper, worcestershiresaus en Tabasco sriracha of chilivlokken. Laat de saus tenminste 45 minuten met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
Voor de gehaktballetjes:
- Voeg de knoflook, peterselie, scheutje Worcestershiresaus, zout en peper bij het elkaar in een kom. Ris boven de kom de blaadjes van de takjes tijm, doe het gehakt erbij en kneed alles door elkaar. Draai ± 20 gehaktballetjes van het gekruide gehakt.
- Verwarm in een koekenpan wat olijfolie en bak daarin de gehaktballetjes gaar en bruin. Giet de olie af en schep de tomatensaus over de gehaktballetjes.
- Snij de zongedroogde tomaten fijn, roer door de saus en warm het geheel nog even door. De bedoeling is dat de saus wat indikt en de gehaktballetjes helemaal omhult.
- Schep de albondigas met de saus in een schaal, bestrooi met wat fijngehakte peterselie en serveer.Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.