Sockeye zalm is duurzame, wilde zalm uit Alaska. Geliefd bij fijnproevers en door de goede voedingswaarde een gezonde keuze. Ontdek deze vis!

Alaska sockeye zalm: een duurzame keuze

Alaska sockeye zalm is duurzame, wilde zalm. Door zijn karakteristieke smaak en prachtige kleur geliefd bij fijnproevers. Vanwege de goede voedingswaarde is het ook een gezonde keuze. Kortom, alle reden om kennis te maken met deze bijzondere vis. Ik verdiepte me erin en schreef dit verdiepende artikel voor je. Lees je mee?

Wat is sockeye zalm?

Sockeye zalm is een van de meest herkenbare zalmsoorten dankzij de mooie rode kleur, de stevige structuur en de rijke, volle smaak. De vis wordt geboren in zoetwaterrivieren in Alaska maar leeft voornamelijk in de noordelijke Stille Oceaan. Voor het paaien keert de zalm terug naar de zoetwaterrivier waar die is geboren. Des te verder de vis de rivier op zwemt des te roder hij kleurt. Vanwege de kenmerkende rode kleur wordt sockeye ook vaak rode zalm genoemd.

Sockeye zalm is duurzame, wilde zalm uit Alaska. Geliefd bij fijnproevers en door de goede voedingswaarde een gezonde keuze. Ontdek deze vis!

Duurzaamheid en herkomst

Sockeye is een wilde zalmsoort die voornamelijk in Alaska wordt gevangen. In Alaska geldt sinds 1959 een strikt, bij wet vastgelegd, visserijbeheer. Dankzij de duurzame vangstmethoden en zorg voor de viswateren blijven de vispopulaties gezond en het ecosysteem beschermd.

Veel visserijbedrijven in Alaska zijn gecertificeerd met het MSC keurmerk. Koop je Alaska sockeye dan weet je dat je duurzame vis koopt. Evengoed is het belangrijk erop te letten dat het MSC-logo daadwerkelijk op de verpakking staat. Alleen dan weet je zeker dat de vis duurzaam en met respect voor de natuur is gevangen.

Alaska

Voedingswaarde en gezondheidsvoordelen

Sockeye zalm is rijk aan omega-3-vetzuren, hoogwaardige eiwitten en essentiële vitamines zoals B12 en D. Belangrijke voedingsstoffen voor een gezond hart, sterke botten en een goede hersenfunctie. Sockeye bevat minder vet dan andere zalmsoorten waardoor het ook nog eens een gezondere keuze is.

Hoe gebruik je sockeye zalm?

Door de stevige structuur en rijke smaak is sockeye geschikt voor vele bereidingswijzen. Roken, grillen en bakken, het kan allemaal. Tijdens het bereiden valt de vis niet snel uit elkaar en blijft de kleur en smaak goed behouden. Kortom, een veelzijdig, lekker en voedzaam stukje vis dat geliefd is bij fijnproevers.

Ga ook aan de slag met sockeye!

Benieuwd naar gerechten met sockeye zalm? Maak mijn recept voor tompouce met gerookte sockeye zalm. Garen bij lage temperatuur in de oven is ook fantastisch. In mijn recept voor langzaam gegaarde zalm teriyaki leg ik uit hoe je dat doet. De zalm blijft boterzacht en de smaak is onovertroffen. Door de rijke eigen smaak heeft sockeye niet veel smaakmakers nodig. Je kunt ‘m prima naturel bereiden maar een mooie teriyaki marinade is ook altijd lekker.

Tompouce van sesamkrokantje en gerookte sockeye zalm

Foto’s zalmfilet en Alaska: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *