Aioli
Doordeweeks steek ik de barbecue niet aan maar nu ons voor komende week mooi zomers weer is beloofd begint het toch wel te kriebelen. Als gulden midden kies ik dit keer voor een heerlijke fingerfood maaltijd. Niet heel uitgebreid maar wel gezellig veel schalen met lekkere hapjes op tafel. Verschillende soorten rauwkost en salade, vers brood en vers gebakken croutons, homemade aïoli en diverse kleine vleeshapjes. Hmm, genieten.
Om de knoflooksmaak goed tot ontwikkeling te laten komen maak ik aïoli het liefst een dag van tevoren. Maar niet alleen de (hoeveelheid) knoflook is bepalend voor de smaak van aioli. Net als bij mayonaise is de olie die je gebruikt erg belangrijk. Zorg dus voor een goede, smaakvolle olie. Als basis gebruik ik vaak een neutrale olie en voor de smaak voeg ik een scheut olijf- of notenolie toe. Maar je kan natuurlijk ook knoflook- of kruidenolie gebruiken.
Aioli
Ingrediënten:
- 1 eidooier, kamertemperatuur
- 2 theelepels mosterd
- 1 teen knoflook, ragfijn gehakt/geperst
- 150 ml goede olie
- 2 eetlepels milde azijn
- 1 eetlepel citroensap
- 1-2 eetlepels flink warm water
- zout, peper
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Klop de eidooier los met de knoflook en mosterd.
- Voeg de olie, al kloppend, in een heel dun straaltje toe. Sinds ik een Magimix Le Micro (soort mini keukenmachine) heb gebruik ik deze maar daarvoor maakte ik mayonaise en aïoli gewoon met de handmixer. Om het mezelf daarbij wat makkelijker te maken zette ik de kom schuin op een handdoek of theedoek. Zo schuift de kom niet weg en kan ik tegelijkertijd de mixer vasthouden en de olie erbij gieten.
- Als het goed is, zie je vrij snel dat de mayonaise bindt. De olie kan vanaf dat moment sneller worden toegevoegd. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker je mayonaise.
- Voeg al kloppend de azijn en citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Naar smaak kun je ook nog wat extra azijn en/of citroensap toevoegen.
- Om de aioli zachter/smeuïger te maken voeg je nu al kloppend het warme water toe. Is de aïoli te dun geworden? Klop gewoon wat extra olie erdoor en de aïoli dikt weer in. Speel met de verhoudingen om je eigen smaak en textuur te vinden.
- In de koelkast maximaal een week houdbaar. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!