Header Overetengesproken.nl
Advocaat

Advocaat

 |  4 reacties
559 Shares

Advocaat, je weet wel, dat lekkere gele drankje dat je niet drinkt maar met een lekkere toef slagroom erop lepelt uit een glaasje. Vroeger kocht je dat niet maar maakte je het zelf. Eidooiers, suiker, brandewijn en een snufje zout meer is er niet voor nodig en het schijnt heel makkelijk te zijn. Je begrijpt: het stond al jaren hoog genoteerd op mijn moet-ik-toch-echt-eens-zelf-maken-lijstje. Nou ja lijstje, zeg maar rustig lijst want hij wordt steeds langer. Maar inmiddels heb ik de koe bij de horens gevat en ben ik aan de slag gegaan om huisgemaakte advocaat te maken.

De ingrediënten bekijkend dacht ik: simpel. Allerlei recepten bekijkend kreeg ik zo mij twijfels: er werd naar mijn idee wel heel veel brandewijn en suiker gebruikt. Toen bleek ook nog dat brandewijn zowel gezoet als ongezoet verkrijgbaar is en je kunt kiezen tussen 24% of 35% alcohol. Tja, en wat doe ik dan? Nadenken, rekenen en mijn eigen recept samenstellen.

Uitgangspunten: advocaat moet 1) echt geel zijn 2) dik van consistentie en 3) zoet maar zeker niet mierzoet. Dikke advocaat betekent dus liever minder dan meer brandewijn toevoegen. Advocaat heeft een alcoholpercentage van 14% dus hoe hoger het percentage in de brandewijn hoe minder je hoeft toe te voegen. Oké, 35% dus. En om zelf de zoetheid in de hand te hebben de ongezoete variant. Uitgaande van het eindvolume bepaalde ik hoeveel brandewijn ik nodig had, schatte ik het volume van de eidooiers en de suiker en ging ik aan de slag. Het was even een zoektocht maar oh, wat had ik uiteindelijk een lekkere advocaat.

Advocaat - Eidooiers, suiker, brandewijn en een snufje zout. Dat is alles wat je nodig hebt om een verslavend lekkere advocaat te maken.

Advocaat

Eidooiers, suiker, brandewijn en een snufje zout. Dat is alles wat je nodig hebt om een verslavend lekkere advocaat te maken.
Hoeveelheid 300 ml

Ingrediënten

 • 8 eidooiers (L)
 • 120 gr suiker
 • 120 ml ongezoete brandewijn 35% (Mispelblom)
 • snufje zout

Aan de slag

 1. Roer in een metalen of glazen kom de eidooiers met de suiker en het snufje zout los met een garde. Giet de brandewijn erbij, roer goed door elkaar en laat de suiker alvast zo goed mogelijk oplossen.
 2. Zet een bak met koud water klaar zodat je straks de advocaat snel kunt terugkoelen.
 3. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook. Kies de maat van de pan zodanig dat de schaal met het eiermengsel precies in de opening kan hangen zonder het water te raken.
 4. Als het water kookt zet je de kom op de pan en verwarm je (au bain marie) al roerende het eiermengsel. Je hoeft niet hard te kloppen of zo, gewoon roeren is voldoende zolang je maar consequent over de hele bodem roert en het mengsel in beweging houdt. Doe je dat niet dan stolt het ei op plekken waar je weinig komt/het mengsel stilstaat en krijg je roerei in plaats van advocaat. Zorg dus dat je goed blijft roeren en na een paar minuten merk je dat het ei begint te binden. Blijf goed roeren en warm het geheel door tot je een dikke vla hebt. Is de advocaat goed van consistentie? Zet de schaal dan in de bak met koud water en koel de advocaat al roerende snel terug.
 5. Goed om te weten: Eieren pasteuriseren bij 55-60ºC en worden dikker vanaf ± 63ºC. Let er dus op dat je de advocaat tenminste tot 63ºC verwarmt. Ga ook niet hoger dan 72º want dan verdampt de alcohol en dat is zonde. Mijn advocaat was goed bij 65ºC. Een kernthermometer is handig maar zonder kan ook prima want eieren stollen toch niet eerder dan dat ze gepasteuriseerd zijn. Heb je er een dan is het handig om hem te gebruiken. Zo niet: kijk goed naar wat er gebeurt en blijf niet onnodig lang doorgaan met verwarmen.
 6. Schenk de afgekoelde advocaat in een fles of weckpot en bewaar in de koelkast.

  Eet smakelijk!

Tips

Huisgemaakte advocaat smaakt ook perfect in advocaattaart of sneeuwster.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

4 Reacties

 1. Rita
  | Beantwoorden

  Mag dit ook met alcohol,94% want brandewijn hebben ze hier niet,groetjes

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Op zich kan dat wel maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten:
   1) het aantal ml toe te voegen alcoholische drank vermindert met ongeveer 2/3 doordat je een bijna 3x zo sterke drank gebruikt,
   2) door minder vloeistof te gebruiken wordt de advocaat wel erg dik en
   3) last but not least: brandewijn heeft een eigen smaak die echt bijdraagt aan de smaak van advocaat. Pure alcohol heeft eigenlijk geen smaak.
   Om punt 2) te ondervangen kan je ook een minder sterke wodka gebruiken.

   • nel
    | Beantwoorden

    Hoe is het gegaan met de advocaat van 94% alcohol.
    Ik ben daar erg benieuwt naar.
    ik maak hem namelijk altijd met 94%

    • Mariette
     |

     Eerlijk gezegd heb ik geen idee of Rita de advocaat heeft gemaakt met pure alcohol. Leuk om te horen dat jij het naar tevredenheid gebruikt. Welke verhoudingen gebruik jij dan?

Geef een reactie