Header Overetengesproken.nl
Advocaat

Advocaat

met 18 reacties
2K Shares

Advocaat, je weet wel, dat lekkere gele drankje dat je niet drinkt maar met een lekkere toef slagroom erop lepelt uit een glaasje. Vroeger kocht je dat niet maar maakte je het zelf. Eidooiers, suiker, brandewijn en een snufje zout meer is er niet voor nodig en het schijnt heel makkelijk te zijn. Je begrijpt: het stond al jaren hoog genoteerd op mijn moet-ik-toch-echt-eens-zelf-maken-lijstje. Nou ja lijstje, zeg maar rustig lijst want hij wordt steeds langer. Maar inmiddels heb ik de koe bij de horens gevat en ben ik aan de slag gegaan om huisgemaakte advocaat te maken.

De ingrediënten bekijkend dacht ik: simpel. Allerlei recepten bekijkend kreeg ik zo mij twijfels: er werd naar mijn idee wel heel veel brandewijn en suiker gebruikt. Toen bleek ook nog dat brandewijn zowel gezoet als ongezoet verkrijgbaar is en je kunt kiezen tussen 24% of 35% alcohol. Tja, en wat doe ik dan? Nadenken, rekenen en mijn eigen recept samenstellen.

Uitgangspunten: advocaat moet 1) echt geel zijn 2) dik van consistentie en 3) zoet maar zeker niet mierzoet. Dikke advocaat betekent dus liever minder dan meer brandewijn toevoegen. Advocaat heeft een alcoholpercentage van 14% dus hoe hoger het percentage in de brandewijn hoe minder je hoeft toe te voegen. Oké, 35% dus. En om zelf de zoetheid in de hand te hebben de ongezoete variant. Uitgaande van het eindvolume bepaalde ik hoeveel brandewijn ik nodig had, schatte ik het volume van de eidooiers en de suiker en ging ik aan de slag. Het was even een zoektocht maar oh, wat had ik uiteindelijk een lekkere advocaat.

Advocaat - Eidooiers, suiker, brandewijn en een snufje zout. Dat is alles wat je nodig hebt om een verslavend lekkere advocaat te maken.

Advocaat

Eidooiers, suiker, brandewijn en een snufje zout. Dat is alles wat je nodig hebt om een verslavend lekkere advocaat te maken.
Hoeveelheid 300 ml

Ingrediënten

 • 8 eidooiers (L)
 • 120 gr suiker
 • 120 ml

  ongezoete brandewijn 35%

  Mispelblom
 • snufje zout

Aan de slag

 1. Roer in een metalen of glazen kom de eidooiers met de suiker en het snufje zout los met een garde. Giet de brandewijn erbij, roer goed door elkaar en laat de suiker alvast zo goed mogelijk oplossen.
 2. Zet een bak met koud water klaar zodat je straks de advocaat snel kunt terugkoelen.
 3. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook. Kies de maat van de pan zodanig dat de schaal met het eiermengsel precies in de opening kan hangen zonder het water te raken.
 4. Als het water kookt zet je de kom op de pan en verwarm je (au bain marie) al roerende het eiermengsel. Je hoeft niet hard te kloppen of zo, gewoon roeren is voldoende zolang je maar consequent over de hele bodem roert en het mengsel in beweging houdt. Doe je dat niet dan stolt het ei op plekken waar je weinig komt/het mengsel stilstaat en krijg je roerei in plaats van advocaat. Zorg dus dat je goed blijft roeren en na een paar minuten merk je dat het ei begint te binden. Blijf goed roeren en warm het geheel door tot je een dikke vla hebt. Is de advocaat goed van consistentie? Zet de schaal dan in de bak met koud water en koel de advocaat al roerende snel terug.

  Goed om te weten: Eieren pasteuriseren bij 55-60ºC en worden dikker vanaf ± 63ºC. Let er dus op dat je de advocaat tenminste tot 63ºC verwarmt. Ga ook niet hoger dan 72º want dan verdampt de alcohol en dat is zonde. Mijn advocaat was goed bij 65ºC. Een kernthermometer is handig maar zonder kan ook prima want eieren stollen toch niet eerder dan dat ze gepasteuriseerd zijn. Heb je er een dan is het handig om hem te gebruiken. Zo niet: kijk goed naar wat er gebeurt en blijf niet onnodig lang doorgaan met verwarmen.

 5. Schenk de afgekoelde advocaat in een fles of weckpot en bewaar in de koelkast.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Huisgemaakte advocaat smaakt ook perfect in advocaattaart of sneeuwster.
 2. Voor een betere houdbaarheid schenk je advocaat heet in een gesteriliseerde fles of weckpot. Tijdens het afkoelen wordt de advocaat luchtdicht afgesloten wat de houdbaarheid ten goede komt. Hoe lang de advocaat daadwerkelijk houdbaar is vind ik moeilijk te zeggen. Dat hangt van zoveel factoren af. Zelf neem ik geen risico en maak ik hoeveelheden die binnen een paar dagen op zijn.

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

18 Antwoorden

 1. Joke
  | Beantwoorden

  Ik maak advocaat met Korn uit Duitsland van 32 % en maak het klaar/gaar in de magnetron

 2. FV
  | Beantwoorden

  Hallo, thuis gebruikten wij steeds 94% zuivere alcohol, naar onze mening steeds beter van smaak dan gerief in de supermarkt. Omwille van alcoholgehalte was deze steeds zeer lang bruikbaar. We hebben er nu nog in de kelder staan die al 3,5 jaar oud is, en nog steeds lekker. Vroeger nog advocaat gegeten van +10jaar oud en niets aan de hand. Mogelijks wel van belang hoe krachtig ( % alcohol) je advocaat is. Bovenste laagje uit een pot of fles is mogelijks Iets donkerder geel, dit kun je wegdoen indien gewenst. Bon appetit.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Zuivere alcohol gebruiken kan natuurlijk prima maar dan zou ik de hoeveelheden wel even herrekenen anders wordt de advocaat heel erg sterk. Of vooraf de eters ervan waarschuwen om te voorkomen dat de alcohol te hard aankomt.

 3. Reini
  | Beantwoorden

  Hoi
  Ik heb dit gemaakt ff als proef omdat ik het met kerst wil maken maar het bleef zo dun had ik langer moeyen kloppen of ??
  Ik had mn meter erin gedaan en heb het van het gas afgehaald toen die op 63 stond
  Had ik het door moeyen kloppen of ??

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Hallo Reini, het klinkt inderdaad alsof de eieren niet genoeg tijd hebben gehad om te stollen/op te stijven. Bij 63º beginnen eieren te stollen. Kan dus heel goed zijn dat de eieren die jij hebt gebruikt iets langer en tot een hogere temperatuur verwarmd hadden moeten worden. Laat je niet zozeer door de temperatuur leiden maar kijk vooral naar de consistentie van de advocaat. Als de advocaat goed is en zal de thermometer waarschijnlijk zo’n 65/66º aangeven. Tip: zorg dat het verwarmen niet te snel gaat zodat de advocaat goed door en door kan garen en opstijven.

 4. Anna
  | Beantwoorden

  Hoi hoi,

  Hoe kan ik dit alcohol vrij maken?

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Ooh, dat is een interessante vraag. Alcohol verdampt tijdens verhitten boven de 72ºC. Je kan dus het beste eerst de brandewijn verhitten om de alcohol te verwijderen. Met de alcoholvrije brandwijn maak je vervolgens advocaat. Zo heb je wel alle smaak maar niet meer de alcohol.

   • Oxana
    | Beantwoorden

    In plaats van alcohol melk of slagroom toevoegen, wordt wel een lekker toetje

    • Mariette
     |

     Met melk of slagroom is inderdaad een goed alternatief, je maakt dan eigenlijk een soort gele vla. Je mist dan alleen wel de specifieke smaak van brandewijn.

 5. Angelique
  | Beantwoorden

  Beste Mariette, superbedankt voor dit recept! Ik heb het gisteren gemaakt, maar nog niet officieel geproefd (het smaakte gisteren nog niet top, maar ik vermoed/hoop 😅 dat ie na een nachtje goed koelen weer heel anders smaakt). Ik had een vraagje: weet jij hoe lang je de advocaat gekoeld in een weckpot kunt bewaren?

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Hoi Angelique, wat bedoel je precies met hij smaakte nog niet top? Ik vind die eerste hapjes altijd prima smaken en snoep er graag van. Wat betreft jouw vraag over de houdbaarheid. Dat vind ik altijd een lastige omdat ik er niet deskundig in ben. Houdbaarheid is afhankelijk van verschillende factoren. De eieren zijn verhit geweest en er zit suiker en alcohol in. Daarmee zou de advocaat echt wel even houdbaar moeten zijn. Ook is heel belangrijk hoe schoon je hebt gewerkt en is de weckpot gesteriliseerd. Als die goed steriel is en tijdens het afkoelen vacuüm is getrokken bevordert dat de houdbaarheid. Kortom, er zijn zoveel factoren die een rol spelen dat ik altijd adviseer: kijk en ruik hoe de advocaat eruit ziet. Proef eventueel een klein hapje en luister naar je gezond verstand. Bij halve twijfel gooi ik het altijd weg.

   • Angelique
    | Beantwoorden

    Hoi Mariette, bedankt dat je de moeite neemt om te antwoorden! Met “niet top” (sorry?!), bedoelde ik dat hij wel lekker romig was, maar hij had nog geen echte advocaatsmaak. In paniek heb ik op het laatst nog 2 volle eetlepels suiker erbij gekieperd (op anderhalf x het recept). Goed doorgeroerd en in weckpot in koelkast gedaan. We hebben m gisteren geproefd en hij was heerlijk! Hij smaakte echt naar advocaat, was precies goed 🙂 Ik denk dat de smaken echt nog even moesten ontwikkelen.. Maar ik ben nog veel minder deskundig natuurlijk. Ik vind het heel knap dat je dit recept zelf zo hebt bedacht!
    Wat de houdbaarheid betreft zal ik het gewoon even moeten aankijken dan. Ik wilde het over een week gebruiken, maar las toen op internet dat hij maar enkele dagen houdbaar zou zijn. Weer paniek! 😀 Vandaar dat ik het even bij je checkte. Ik heb 500 ml. gemaakt en heb na komende week wsl nog wat over om die lekkere sneeuwster van je mee te maken. Maar ik ben bang dat ie het niet goed houdt tot Pasen 🙁 Heb m eerst gekoeld in bak water, toen pas in de (niet-gesteriliseerde) weckpot gedaan…

    • Mariette
     |

     Wat fijn om te horen dat de advocaat uiteindelijk goed heeft gesmaakt! Zelf zou ik het restant niet tot Pasen bewaren. Misschien kan het best maar als het niet kan en je wordt ziek, pfff, dat wil je niet hebben… Binnenkort dus gewoon opnieuw maken. Dat is geen straf toch?

 6. Rita
  | Beantwoorden

  Mag dit ook met alcohol,94% want brandewijn hebben ze hier niet,groetjes

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Op zich kan dat wel maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten:
   1) het aantal ml toe te voegen alcoholische drank vermindert met ongeveer 2/3 doordat je een bijna 3x zo sterke drank gebruikt,
   2) door minder vloeistof te gebruiken wordt de advocaat wel erg dik en
   3) last but not least: brandewijn heeft een eigen smaak die echt bijdraagt aan de smaak van advocaat. Pure alcohol heeft eigenlijk geen smaak.
   Om punt 2) te ondervangen kan je ook een minder sterke wodka gebruiken.

   • nel
    | Beantwoorden

    Hoe is het gegaan met de advocaat van 94% alcohol.
    Ik ben daar erg benieuwt naar.
    ik maak hem namelijk altijd met 94%

    • Mariette
     |

     Eerlijk gezegd heb ik geen idee of Rita de advocaat heeft gemaakt met pure alcohol. Leuk om te horen dat jij het naar tevredenheid gebruikt. Welke verhoudingen gebruik jij dan?

Laat een reactie achter

Recept waardering