Aardbeienschelp - Hollandse aardbeien op een bodem van krokant bladerdeeg en fluweelzachte banketbakkersroom. Proef je het al? Maak 'm ook...

Aardbeienschelp

Hollandse aardbeien op een bodem van krokant bladerdeeg en fluweelzachte banketbakkersroom. Proef je het al? Maak 'm ook...
Direct naar het recept

De koningin onder de aardbeientaarten, zo noemde ik de aardbeienschelp in mijn vorige blogpost. Want laten we eerlijk zijn. Hoe eer je de Hollandse zomerkoninkjes beter dan op een bedje van krokant bladerdeeg en fluweelzachte banketbakkersroom? Vandaag deel ik het recept met je. Ga snel aan de slag en geniet ook van dit superlekkere gebak.

Hollandse aardbeien

Met stip de lekkerste aardbeien zijn wat mij betreft de Hollandse aardbeien. Heerlijk zacht en zoet, en veelal zien ze ook zo mooi uit. Spaanse aardbeien zijn vaak wat grover en harder. En eigenlijk altijd vind ik de smaak zwaar tegenvallen. Zodra het weer het seizoen van de Hollandse aardbei is haal ik ze in huis. Dat ze ietsje duurder zijn neem ik graag voor lief.

Afgelopen week had ik geluk. Zoals je in mijn vorige blogpost over de aardbeien tartelettes al kon lezen bracht Good Natured Berries een kistje Hollandse aardbeien langs. Ik maakte er weer eens een aardbeienschelp mee. Dat vind ik zo’n goddelijk taartje. Ook aten we de aardbeien met een toef slagroom erop, deden ze door de Griekse yoghurt en last but not least combineerde ik ze met labneh.

Leuke feitjes over aardbeien

  • Wist jij dat de aardbei en roos botanisch aan elkaar verwant zijn? Ik niet. Maar nu begrijp ik wel waarom aardbeien net als rozen goed samengaan met liefde en romantiek.
  • Is het je weleens opgevallen dat de eerste hap van een aardbei het lekkerst is? Dat blijkt heel logisch te verklaren. Wanneer een aardbei aan de plant hangt zakken de suikers door de zwaartekracht naar beneden. En voor die eerste hap hou je ‘m vaak vast bij het kroontje en hap je de punt als eerste eraf.
  • En dacht je net als ik dat aardbeien vruchten waren? Niet dus, het bijkt een schijnvrucht. De pitjes die aan de buitenkant van de aardbei zitten zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt. Gemiddels wel 200 per aardbei!
Aardbeienschelp - Hollandse aardbeien op een bodem van krokant bladerdeeg en fluweelzachte banketbakkersroom. Proef je het al? Maak 'm ook...

Aardbeienschelp

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 punten

Ingrediënten: 

Voor de bladerdeegschelp:

  • bladerdeeglap ø 27 cm
  • losgeklopt ei
  • handje witte chocolade
  • suiker

Voor de bankerbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 70 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 50 gr maïzena
  • ½ vanillestokje

Voor de garnering:

  • ½-1 kilo Hollandse aardbeien
  • 250 ml slagroom
  • basterdsuiker, naar smaak
  • 85 ml aangelengde siroop
  • 1 blaadje gelatine, of vervang door agar agar (vegetarisch)

Extra benodigdheden:

  • taartvorm ø 22 cm
  • 1 vel bakpapier
  • spuitzak met gekarteld mondstuk

Aan de slag:

Voor de bladerdeegschelp:

  • Keer de taartvorm op z'n kop en vouw het bakpapier over de bodem.
  • Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg, keer om en leg over het bakpapier op de taartvorm. Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met suiker. Plaats direct in een op 210ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak gedurende 8 minuten. Zet dan de temperatuur terug naar 180ºC, neem het bladerdeeg voorzichtig van de taartbodem af en plaats op het rooster terug in de oven. Bak in nog een paar minuten af.
    Tip: Laat je het bladerdeeg op de vorm zitten dan kan het zijn dat de binnenzijde niet helemaal gaar wordt.
    Tip: Kleurt de schelp te hard? Zet dan de temperatur iets verder terug.
  • Terwijl de schelp staat af te koelen op een taartrooster smelt je au bain-marie de chocolade. Zodra de chocolade goed is gesmolten besmeer je binnenzijde van de schelp met een dun laagje. Laat goed drogen.
    Tip: Het laagje chocolade is puur bedoeld als buffer tussen het bladerdeeg en de banketbakkersroom. Zo blijft het lekker krokant. In hoeft de chocolade dus niet perfect te tempereren maar het is natuurlijk wel extra lekker. In mijn artikel over het tempereren van chocolade lees je meer over het hoe en waarom van goed tempereren.

Voor de banketbakkersroom:

  • Roer met een vork de dooiers samen met de suiker los. Roer vervolgens de (gezeefde) maizena er voorzichtig door. Zorg ervoor dat er geen klontjes in zitten want dat geeft geklonterde banketbakkersroom.
  • Doe de melk samen het merg uit het vanillestokje in een pannetje. Verwarm tot de damp er flink afslaat. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Door goed te roeren voorkom je dat de eidooiers stollen/roerei worden. Giet het eimengsel terug in de pan en breng al roerende met een garde weer aan de kook. Laat een minuut of vijf al roerend doorkoken om gaar te worden en in te dikken tot een soort pudding. Blijf echt steeds roeren want je wilt niet dat het onderin de pan aanbakt. Haal de pan van het vuur en giet de banketbakkersroom op een bord. Dek de room strak af met een velletje plasticfolie -zo kan er geen vel kan ontstaan- en laat afkoelen.

Garneren van de aardbeienschelp:

  • Roer de afgekoelde banketbakkersroom los met een vork of garde en vul de bladerdeeg bodem ermee. Snij een aantal aardbeien doormidden en leg langs de buitenrand. Snij de rest van de aardbeien in kwarten en verdeel over het midden van de taart.
  • Week de gelatine in een schaaltje water. Verwarm de siroop tot de damp eraf slaat, knijp de gelatine uit en los op in de siroop. Laat afkoelen. Zodra de siroop stroperig wordt bestrijk je de aardbeien en zichtbare banketbakkersroom met de siroop. Zo krijgt de bovenzijde een mooi glanzend laagje.
    Tip: Kies een lekkere siroop zodat je de aardbeien nog net even iets extra's geeft. Ik gebruikte de Soof roos, kardemom, peer en appel. Extra leuk omdat dat de aardbei en roos botanisch gezien familie van elkaar zijn.
    Tip: In plaats van siroop kan je ook een paar lepels jam gebruiken. Duw de jam door een zeef om het helemaal glad te maken. Voeg een klein beetje water toe, verwarm tot het vloeibaar is en besmeer de bovenzijde van de taart ermee.
  • Klop de slagroom samen met wat suiker stijf. Schep in de spuitzak en spuit mooie toeven op de taart. Garneer tot slot de toeven slagroom met stukjes aardbei.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Je serveert de taart extra feestelijk door ‘m te presenteren op een mooi taartplateau en de koffie of thee in mooie glazen te schenken. Latte macchiato, cappuccino of een espresso zien er altijd extra verleidelijk uit in dubbelwandige Bodum glazen.
  2. De bladerdeegschelp kan je prima een dag tevoren maken. Zodra de schelp volledig is afgekoeld en de chocolade droog en uitgehard is verpak je ‘m in een plastic zak. Hoeft niet in de koelkast.
  3. Bewaar de opgemaakte aardbeientaart onafgedekt op een schaal, bord of plank in de koelkast. Zo blijft de schelp lekker krokant. Dek je de taart af dan kan het vocht niet weg en wordt de bodem zacht.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat toegestuurde producten (aardbeien).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept