Aardbeien tartelettes
Het is bijna moederdag en hoe leuk is het dan om op de koffie te gaan en huisgemaakt lekkers mee te nemen. Deze aardbeien tartelettes vallen vast en zeker in de smaak. Krokant, tikje zoet maar zeker niet té zoet en een heerlijke kruimellaag bovenop. Naar keuze spuit je er een toef slagroom op of je bestrooit ze met wat poedersuiker. Dat laatste vind ik zelf het lekkerst.
Fruitspread
Het deeg voor de tartelettes is snel gemaakt. Neem voordat je het ei toevoegt een deel van het deeg uit de kom en je hebt zonder extra moeite je kruimeldeeg klaar. Easy does it nietwaar? Om het mezelf gemakkelijk te maken gebruikte ik voor de vulling de Meer Fruit Minder Suiker Aardbeien Frambozen fruitspread van Bonne Maman. Doordat er 30% minder suiker in zit dan reguliere jam mag het officieel geen jam heten. Ach what’s in a name denk ik dan. Zolang het lekker is vind ik het best. En lekker is deze fruitspread zeker! Sinds ik de Meer Fruit Minder Suiker heb leren kennen ben ik fan. Sinds kort hebben ze ook Vijgen fruitspread in het assortiment. Lijkt me ook heerlijk in deze kruimeltartelettes.
Aardbeienjam
Wil je echt uitpakken met de tartelettes dan kan je de vulling natuurlijk ook prima zelf maken. Gebruik mijn recept voor homemade jam en je hebt in een handomdraai een super lekkere verse vulling gemaakt. Varieer met de vruchten die je gebruikt en voeg eventueel een beetje vanillemerg toe.
Tips om te variëren met de tartelettes
Wat je ook kunt doen is lege tartelette bakjes maken en die vullen met een beetje fruitspread of jam. Top af met verse aardbeien en een flinke toef slagroom. Wedden dat de gebakjes in de smaak vallen… Misschien heb je net als ik de smaak van aardbeiengebak weer helemaal te pakken. Hou de blog dan goed in de gaten want volgende week deel ik mijn recept voor aardbeienschelp of aardbeienvlaai van bladerdeeg zoals die ook wel wordt genoemd. Wat mij betreft de koningin onder de taarten om Hollandse aardbeien te laten shinen.
Aardbeien tartelettes
Ingrediënten:
- 120 gr bloem
- 75 gr koude boter
- 50 gr poedersuiker
- 20 gr amandelmeel
- losgeklopt ei
- 8 eetlepels jam of fruitspread
- snuf zout
Extra benodigdheden:
- 8 tarteletteringen ø 6 cm, 15 mm hoog
- ronde uitsteker, ø 9cm
- poedersuiker, voor de garnering
Aan de slag:
- Doe de bloem, boter, poedersuiker, amandelmeel en zout bij elkaar in een kom en wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Neem 100 gr van het kruimeldeeg uit de kom en bewaar afgedekt in de koelkast. Voeg een kleine eetlepel ei toe aan de overgebleven kruimels en kneed snel tot een glad deeg. Voel hoe het deeg is en voeg naar keuze wat extra ei toe om het deeg soepeler te maken of voeg juister beetje bloem toe als je het te plakkerig vindt. Verpak in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.Tip: voeg ook eens een mespuntje vanillemerg toe aan het deeg.
- Neem het deeg uit de koelkast, kneed even door en rol uit tot een lap deeg van ± 3 mm dikte. Steek zoveel mogelijk cirkels uit met de uitsteker en bekleed de bakringen ermee. Voeg het overgebleven deeg samen en herhaal het uitrollen, uitsteken en bekleden tot je 8 tartelettes hebt.
- Vul de deegbakjes met een eetlepel jam/fruitspread en top af met kruimeldeeg. Plaats de tartelettes in het midden van een op 170ºC conventioneel verwarmde oven. Bak in 25-30 minuten gaar en goudbruin.Tip: voor extra smaak strooi je een klein beetje kaneelpoeder over het kruimeldeeg.Tip: om de tartelettes mooi bruin te kleuren kan je eventueel na 20 minuten de bakringetjes verwijderen. Wil nog weleens helpen om ze gelijkmatig te laten kleuren.
- Laat de aardbeien tartelettes helemaal afkoelen, bestrooi met wat poedersuiker en serveer bij een kop versgezette koffie of thee.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Wil je de tartelettes nog even bewaren verpak ze dan luchtdicht. Bijvoorbeeld in een ziplockzakje.
- Je kan natuurlijk ook zelf jam maken voor de vulling. Voor extra smaak voeg je tijdens het koken een beetje vanillemerg toe. Dat geeft zoveel extra smaak, probeer maar eens…
- De taartringetjes die ik gebruik zijn van Petit Gâteau. Ik gebruikte ze eerder voor mini pecan-cheesecake.
- Extra lekker is het als je de tartelettes vult met een laagje amandelspijs en daar de jam op schept.
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.