Het is bijna moederdag en hoe leuk is het dan om op de koffie te gaan en huisgemaakt lekkers mee te nemen. Deze aardbeien tartelettes vallen vast en zeker in de smaak. Krokant, tikje zoet maar zeker niet té zoet en een heerlijke kruimellaag bovenop. Naar keuze spuit je er een toef slagroom op of je bestrooit ze met wat poedersuiker. Dat laatste vind ik zelf het lekkerst.
Fruitspread
Het deeg voor de tartelettes is snel gemaakt. Neem voordat je het ei toevoegt een deel van het deeg uit de kom en je hebt zonder extra moeite je kruimeldeeg klaar. Easy does it nietwaar? Om het mezelf gemakkelijk te maken gebruikte ik voor de vulling de Meer Fruit Minder Suiker Aardbeien Frambozen fruitspread van Bonne Maman. Doordat er 30% minder suiker in zit dan reguliere jam mag het officieel geen jam heten. Ach what’s in a name denk ik dan. Zolang het lekker is vind ik het best. En lekker is deze fruitspread zeker! Sinds ik de Meer Fruit Minder Suiker heb leren kennen ben ik fan. Sinds kort hebben ze ook Vijgen fruitspread in het assortiment. Lijkt me ook heerlijk in deze kruimeltartelettes.
Aardbeien
Wil je echt uitpakken met de tartelettes dan kan je de vulling natuurlijk ook prima zelf maken. Gebruik mijn recept voor homemade jam en je hebt in een handomdraai een super lekkere verse vulling gemaakt. Varieer met de vruchten die je gebruikt en voeg eventueel een beetje vanillemerg toe. Buiten het seizoen kies ik voor diepvries aardbeien maar nu de Hollandse aardbeien op hun lekkerst zijn gebruik ik die bijvoorkeur. De prachtige Hollandse aardbeien op de foto kreeg ik van Good Natured Berries. Man, man, ze ruiken niet alleen verleidelijk lekker. Ze zijn ook zo zoet en smaakvol. Heerlijk om er paar van te snoepen naast de aardbeien tartelettes.
Tips om te variëren met de tartelettes
Wat je ook kunt doen is lege tartelette bakjes maken en die vullen met een beetje fruitspread of jam. Top af met verse aardbeien en een flinke toef slagroom. Wedden dat de gebakjes in de smaak vallen… Misschien heb je net als ik de smaak van aardbeiengebak weer helemaal te pakken. Hou de blog dan goed in de gaten want volgende week deel ik mijn recept voor aardbeienschelp of aardbeienvlaai van bladerdeeg zoals die ook wel wordt genoemd. Wat mij betreft de koningin onder de taarten om Hollandse aardbeien te laten shinen.


Aardbeien tartelettes
Heerlijke gebakjes met krokante kruimellaag. Inclusief handige hack om maar 1x deeg te maken. Maak ze ook en geniet!
Ingrediënten
- 120 gr bloem
- 75 gr koude boter
- 50 gr poedersuiker
- 20 gr amandelmeel
- losgeklopt ei
- 8 eetlepels jam of fruitspread
- snuf zout
Extra benodigdheden:
- 8 tarteletteringen ø 6 cm, 15 mm hoog
- ronde uitsteker, ø 9cm
- poedersuiker, voor de garnering
Aan de slag
-
Doe de bloem, boter, poedersuiker, amandelmeel en zout bij elkaar in een kom en wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Neem ⅔ van het kruimeldeeg uit de kom en bewaar afgedekt in de koelkast. Voeg een kleine eetlepel ei toe aan het deeg en kneed snel tot een glad deeg. Voel hoe het deeg is en voeg naar keuze iets extra ei toe om het deeg soepeler te maken of voeg juist ietsjes bloem toe als je het te plakkerig vindt. Verpak in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
-
Neem het deeg uit de koelkast, kneed even door en rol uit tot een lap deeg van ± 3 mm dikte. Steek zoveel mogelijk cirkels uit met de uitsteker en bekleed de bakringen ermee. Voeg het overgebleven deeg samen en herhaal het uitrollen, uitsteken en bekleden tot je 8 tartelettes hebt.
-
Vul de deegbakjes met een eetlepel jam/fruitspread en top af met kruimeldeeg. Plaast de tartelettes in het midden van een op 160ºC conventioneel verwarmde oven. Bak in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
Tip: voor extra smaak strooi je een klein beetje kaneelpoeder over het kruimeldeeg.
-
Laat de aardbeien tartelettes helemaal afkoelen, bestrooi met wat poedersuiker en serveer bij een kop versgezette koffie of thee.
Eet smakelijk!
Tips
- Wil je de tartelettes nog even bewaren verpak ze dan luchtdicht. Bijvoorbeeld in een ziplockzakje.
- Je kan natuurlijk ook zelf jam maken voor de vulling. Voor extra smaak voeg je tijdens het koken een beetje vanillemerg toe. Dat geeft zoveel extra smaak, probeer maar eens…
- De taartringetjes die ik gebruikte komen bij Petit Gâteau vandaan. Ik gebruikte ze eerder voor mini pecan-cheesecake.
Pin deze schattige tartelettes op Pinterest zodat je het recept altijd bij de hand hebt.

Dit recept bevat een toegestuurd product (fruitspread, aardbeien).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest
Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.
Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!
Laat een reactie achter