Header Overetengesproken.nl
Aardappelsoufflé

Aardappelsoufflé

 |  Geen reacties
4 Shares

Tijdens een etentje wil ik niet dat er te weinig eten op tafel staat. Een aardappelschotel vind ik dan altijd een uitkomst. Staat gezellig op tafel en iedereen kan naar wens opscheppen. En voor de grote eters onder ons is het ook nog eens vullend.

Deze kerst staat bij ons een aardappelsoufflé op tafel. Een heerlijk luchtige aardappelschotel waar flink van kan worden gegeten. En als grote eter doe ik dat maar al te graag. Deze schotel is ook heel geschikt om van tevoren te bereiden zodat ik op de avond zelf niet de hele tijd in de keuken hoef te staan. Want koken is leuk maar samen met je gasten al dat lekkers opeten is nog veel leuker.

Aardappelsoufflé - Een luchtige aardappelschotel met spek en kaas.

Aardappelsoufflé

Een luchtige aardappelschotel met spek en kaas.
Hoeveelheid 4 -6 personen

Ingrediënten

  • 800 gr iets kruimige aardappel, geschild
  • 75 gr ontbijtspek, in stukjes gesneden
  • 1 (middel)grote ui, gesnipperd
  • jong belegen kaas, geraspt
  • 1 ei
  • melk
  • zout

Aan de slag

  1. Schil de aardappels, snij in kleine stukjes zodat ze lekker snel gaar zijn en zet met ruim water op. Breng aan de kook en laat de aardappels gaarkoken. Maak ondertussen de vulling.
  2. Klop het ei in een kopje los met een klein beetje melk. Voeg een heel klein beetje zout toe.
  3. Doe de ontbijtspek in een koekenpan en bak even aan. Wanneer er vet vrijkomt nog even goed roeren en vervolgens de ui toevoegen. Onder nu en dan roeren het mengsel gedurende enkele minuten laten garen. Het gaat nu ook heel lekker ruiken. Zijn de uien zacht dan kan de pan van het vuur en opzij worden gezet.
  4. Zijn de aardappels gaar? Giet ze af en laat even droog stomen. Als de aardappels wat kruimig beginnen te worden stevig husselen met een vork. Je krijgt nu een soort grove puree met stukjes aardappel erin. Maak de puree vooral niet te fijn. Haal de pan van het fornuis.
  5. Schep het ui-spekmengsel door de aardappels. Schep wat kaas door de aardappels.
  6. Roer het losgeklopte ei door de aardappels en doe alles in een ovenschaal - hoeft niet ingevet te zijn. Hou er rekening mee dat de aardappelsoufflé tijdens het bakken nog wat omhoog komt.
  7. Bestrooi met geraspte kaas en schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven. Bak de soufflé in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Ook heerlijk met een vulling van bijvoorbeeld verse tuinkruiden, kleingesneden en gesmoorde paddestoelen en wat knoflook of gedroogde tomaatjes, oregano en parmezaanse kaas.
  2. Maak de dubbele hoeveelheid en gebruik 2 soorten vulling. Zo heb je met 1 keer koken 2 dagen een andere aardappelschotel op tafel. Op dag 2 hoef je de aardappelsoufflé dan alleen nog maar even op te warmen.

Geef een reactie