Aardappel-bietensalade
Toen ik als kind eens uit logeren was in de omgeving van Rotterdam werd me gevraagd of ik krootjes lustte. Ik weet niet wat dat is, antwoordde ik. Toen ze me krootjes lieten zien reageerde ik stomverbaasd: oh, maar dat zijn bietjes geen krootjes! En zo leerde ik dat krootjes en bietjes hetzelfde zijn. Sinds die tijd moet ik altijd nog een beetje lachen als ik bietjes in mijn handen heb.
Onlangs had ik nog een pakje bieten -of krootjes voor de Rotterdammers onder ons- in de koelkast liggen waarvan de einddatum naderde. Omdat ik geen zin had in warme bietjes besloot ik maar weer eens aardappel-bietensalade te maken. Een superfijne salade vind ik het. Heerlijk op een warme zomeravond of bij een barbecue. Maar ook als het wat kouder is of na een drukke dag smaakt het me altijd goed. Maak er bijvoorbeeld een lekker krokant speklapje bij en je hebt een complete maaltijd. Aardappels, vlees èn groente maar dan net even iets anders gepresenteerd.
Aardappel-bietensalade
Ingrediënten:
- 750 gr iets kruimige aardappels, geschild
- 500 gr gekookte bietjes
- 5 augurken
- 3 eetlepel goede mayonaise
- 2 eetlepels witte (wijn)azijn
- 1 theelepel mosterd
- bieslook
- zout
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Snij de aardappels in grove stukken en kook gaar. Voeg halverwege de kooktijd wat zout toe. Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn en laat even droogstomen.
- Snij ondertussen de bietjes en augurken in kleine blokjes en roer van de mayonaise, azijn, mosterd en een snuf zout een sausje.
- Als de aardappels iets zijn afgekoeld snij je ze in kleine blokjes en schep je de saus erdoor en laat even intrekken.
- Schep de bietjes en de augurken door de aardappels. Snij een flinke hand bieslook fijn en schep voorzichtig door de salade.
- Schep de aardappel-bietensalade in een schaal of op een schotel en garneer met wat gesneden bieslook. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Deze aardappel-bietensalade is zowel koud als op kamertemperatuur erg lekker.
- Je kan de salade ook prima een dag van te voren klaarmaken en tot gebruik bewaren in de koelkast.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Lekker recept. Ik heb er nog een handje walnoten overheen gestrooid.
Dat klinkt als een fijne aanvulling. Geeft een lekker bite!
O ja, mijn Rotterdamse oma maakte dit 60 jaar geleden al, inderdaad met cornedbeef etc.
Maar eigenlijk alleen op oudejaarsavond. Ik heb de traditie voortgezet, dus morgen weer aan de bak.
Heerlijk!
Wat leuk ik houd ook van traditie en zeker de bietensalade hoort thuis op oudejaars dag avond nacht…Maar ik heb weer veel te veel gemaakt en vraag je of ik ze in kan vriezen??
Hallo Chinta, aardappels zijn niet geschikt om in te vriezen. Heb weleens begrepen dat ze er zoet van worden, niet echt lekker. Ik zou het dus niet doen. Fijne oudejaarsavond.
Heerlijk dat soort tradities, hou ervan! Fijne oudejaarsavond.
Mijn Indische oma deed er draadjes rundvlees door en ananas. Dat corned beef is denk ik net zoiets. Misschien toch een beetje Indisch dus. Maar lekkerrrr… die ananas hoeft van mij dan weer niet echt.
Met rundvlees door de salade lijkt het wat meer op huzarensalade. Lekker! Ananas erdoor, mwah, zou ook niet mijn voorkeur hebben.
Wij aten vroeger deze salade, idd met krootjes en met slasaus, augurkjes en zilveruitjes klein gesneden, maar er ook doorheen koude cornedbeef uit een blik. Ik kwam er later achter dat een indonesische kennis precies hetzelfde gerecht maakte voor ons. Misschien van oorsprong indonesisch? Geen idee, maar het is er erg lekker om doorheen te doen.
Ja slasaus door de salade is een klassieker. Deed mijn moeder vroeger ook. Indonesische roots voor dit gerecht? Wie weet, ik heb eerlijk gezegd geen idee.
Bietensalade is lekker en voedzaam. Smaakt prima bij een kipschnitzel.
Fijn om te horen, dank je wel!
Ik maak het met zoete aardappel. Lekker!
Wat een mooie variatie. Zoete aardappel en bietjes, lijkt me echt heerlijk inderdaad. Ga ik ook eens proberen, dank voor de tip.