Header Overetengesproken.nl
Aardappel-bietensalade

Aardappel-bietensalade

met 12 reacties
674 Shares

Toen ik als kind eens uit logeren was in de omgeving van Rotterdam werd me gevraagd of ik krootjes lustte. Ik weet niet wat dat is, antwoordde ik. Toen ze me krootjes lieten zien reageerde ik stomverbaasd: oh, maar dat zijn bietjes geen krootjes! En zo leerde ik dat krootjes en bietjes hetzelfde zijn. Sinds die tijd moet ik altijd nog een beetje lachen als ik bietjes in mijn handen heb.

Onlangs had ik nog een pakje bieten -of krootjes voor de Rotterdammers onder ons- in de koelkast liggen waarvan de einddatum naderde. Omdat ik geen zin had in warme bietjes besloot ik maar weer eens aardappel-bietensalade te maken. Een superfijne salade vind ik het. Heerlijk op een warme zomeravond of bij een barbecue. Maar ook als het wat kouder is of na een drukke dag smaakt het me altijd goed. Maak er bijvoorbeeld een lekker krokant speklapje bij en je hebt een complete maaltijd. Aardappels, vlees èn groente maar dan net even iets anders gepresenteerd.

Aardappel-bietensalade - Frisse salade die niet alleen lekker is op een zomerse dag. Ook ideaal voor drukke doordeweekse dagen.

Aardappel-bietensalade - Frisse salade die niet alleen lekker is op een zomerse dag. Ook ideaal voor drukke doordeweekse dagen.
4.41 van 5 stemmen
Print dit recept

Aardappel-bietensalade

Frisse salade die niet alleen lekker is op een zomerse dag. Ook ideaal voor drukke doordeweekse dagen.

Hoeveelheid 1 flinke schaal

Ingrediënten

  • 750 gr iets kruimige aardappels, geschild
  • 500 gr gekookte bietjes
  • 5 augurken
  • 3 eetlepel goede mayonaise
  • 2 eetlepels witte (wijn)azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • bieslook
  • zout

Aan de slag

  1. Snij de aardappels in grove stukken en kook gaar. Voeg halverwege de kooktijd wat zout toe. Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn en laat even droogstomen.
  2. Snij ondertussen de bietjes en augurken in kleine blokjes en roer van de mayonaise, azijn, mosterd en een snuf zout een sausje.
  3. Als de aardappels iets zijn afgekoeld snij je ze in kleine blokjes en schep je de saus erdoor en laat even intrekken.
  4. Schep de bietjes en de augurken door de aardappels. Snij een flinke hand bieslook fijn en schep voorzichtig door de salade.

  5. Schep de aardappel-bietensalade in een schaal of op een schotel en garneer met wat gesneden bieslook.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Deze aardappel-bietensalade is zowel koud als op kamertemperatuur erg lekker.
  2. Je kan de salade ook prima een dag van te voren klaarmaken en tot gebruik bewaren in de koelkast.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

12 Antwoorden

  1. Ada
    | Beantwoorden

    O ja, mijn Rotterdamse oma maakte dit 60 jaar geleden al, inderdaad met cornedbeef etc.
    Maar eigenlijk alleen op oudejaarsavond. Ik heb de traditie voortgezet, dus morgen weer aan de bak.
    Heerlijk!

    • Chinta M.L.Koster
      | Beantwoorden

      Wat leuk ik houd ook van traditie en zeker de bietensalade hoort thuis op oudejaars dag avond nacht…Maar ik heb weer veel te veel gemaakt en vraag je of ik ze in kan vriezen??

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Hallo Chinta, aardappels zijn niet geschikt om in te vriezen. Heb weleens begrepen dat ze er zoet van worden, niet echt lekker. Ik zou het dus niet doen. Fijne oudejaarsavond.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Heerlijk dat soort tradities, hou ervan! Fijne oudejaarsavond.

  2. Elaine Muring
    | Beantwoorden

    Mijn Indische oma deed er draadjes rundvlees door en ananas. Dat corned beef is denk ik net zoiets. Misschien toch een beetje Indisch dus. Maar lekkerrrr… die ananas hoeft van mij dan weer niet echt.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Met rundvlees door de salade lijkt het wat meer op huzarensalade. Lekker! Ananas erdoor, mwah, zou ook niet mijn voorkeur hebben.

  3. Hellen
    | Beantwoorden

    Wij aten vroeger deze salade, idd met krootjes en met slasaus, augurkjes en zilveruitjes klein gesneden, maar er ook doorheen koude cornedbeef uit een blik. Ik kwam er later achter dat een indonesische kennis precies hetzelfde gerecht maakte voor ons. Misschien van oorsprong indonesisch? Geen idee, maar het is er erg lekker om doorheen te doen.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja slasaus door de salade is een klassieker. Deed mijn moeder vroeger ook. Indonesische roots voor dit gerecht? Wie weet, ik heb eerlijk gezegd geen idee.

  4. Elly
    | Beantwoorden

    Bietensalade is lekker en voedzaam. Smaakt prima bij een kipschnitzel.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Fijn om te horen, dank je wel!

      • Liza
        | Beantwoorden

        Ik maak het met zoete aardappel. Lekker!

        • Mariette
          |

          Wat een mooie variatie. Zoete aardappel en bietjes, lijkt me echt heerlijk inderdaad. Ga ik ook eens proberen, dank voor de tip.

Laat een reactie achter

Recept waardering