Pasteitjes met lamsvlees - Knapperig bladerdeeg met warme lamsragout of mini-pie gevuld met mediterraanse lamsstoof. Twee heerlijke variaties!

Pasteitjes met lamsvlees

Knapperig bladerdeeg met warme lamsragout of mini-pie gevuld met mediterraanse lamsstoof. Twee heerlijke variaties!

Deel dit recept/artikel!

Pasteitjes zijn wat mij betreft altijd een goed idee. Het knapperige bladerdeeg met de warme ragout verveelt mij niet snel. Natuurlijk kan je volop variëren met zowel de vulling als het uiterlijk. Daarom heb ik vandaag 2 soorten pasteitjes met lamsvlees voor je. Een klassiek pasteitje met lamsragout en een pasteitje -of mini-pie- met een vulling van lamsvlees bereidt op mediterraanse wijze.

Echt Texels lamsvlees

Het lekkerste lamsvlees is wat mij betreft Texels lamsvlees. En daar bedoel ik dan het echte Texelse lamsvlees mee, niet het vlees van Texelaar lammeren die buiten Texel opgroeien. Echt Texels lamsvlees komt van lammeren die geboren, getogen en geslacht zijn op Texel. Waarom dit belangrijk is? Deze lammeren zijn tenminste 100 dagen samen met hun moeder. Ergens tussen de 100 dagen en een jaar worden ze door de boer zelf naar het slachthuis op Texel gebracht. Dat is hooguit 10-15 minuten rijden. Door de korte rit en de begeleiding van de boer zelf hebben de lammeren de minste stress. Dat is wel even wat anders als je bedenkt dat vee vaak urenlang onderweg is naar het slachthuis.

Om meer te weten te komen over Texelse schapen en lammeren bezochten Michel en ik onlangs schapenboer Jan-Willem Bakker van Schapenbedrijf De Waddel. Vol passie vertelde hij over natuur inclusief boeren en wat daar allemaal bij komt kijken. Door handig gebruik te maken van wat de natuur te bieden heeft zorgt hij dat zijn schapen optimaal gevoed zijn en amper ziek worden. Ook het fokken van de lammeren gaat geheel natuurlijk. Dus geen inseminatie maar eigen rammen -uitgezocht op fokkwaliteit en karakter- die in november de ooien dekken.

Het hele jaar door lamsvlees

Dat alle lammetjes dan rond dezelfde tijd worden geboren is helemaal niet erg. Gedurende hun hele eerste levensjaar zijn het lammeren en geven dus lamsvlees. Volgens Jan-Willem wordt het lamsvlees met de tijd alleen maar lekkerder. Vanaf de zomer brengt hij de wekelijks enkele lammeren naar de slacht. Het uitbenen door de slager gebeurt ook op Texel. Een paar dagen later komt een deel van het vlees terug naar De Waddel om in de boerderijwinkel te worden verkocht. Naast lamsvlees verkopen ze ook rauwmelkse op de boerderij gemaakte schapenkaas. Ben je op Texel ga dan zeker eens langs en bezoek de winkel of maak gebruik van de automaat vol diepgevroren lamsvlees.

Vanaf de vaste wal bestel je lamsvlees gemakkelijk via Local2Local of Slagerij Goënga. Vraag in dat geval wel even specifiek naar lamsvlees van De Waddel ;-)). Het vlees voor het recepten van vandaag kocht ik tijdens onze vakantie in de boerderijwinkel.

Schapenbedrijf De Waddel

Texelse mosterdmakerij

Bij toeval kwam ik erachter dat er sinds 1,5 jaar een mosterdmakerij is op texel. Daar wilden Michel en ik natuurlijk meer over weten en werden super hartelijk ontvangen door eigenaresse Mieke de Vries. Je verwacht het misschien niet maar mosterd van de Texelse mosterdmakeri is dus echt Texels. De mosterdzaden worden speciaal voor hun geproduceerd op het eiland.

En wat een feest was het om alle smaken te mogen proeven. Grove mosterd, rozemarijnmosterd, mosterd-dilledip en ga zo nog maar even door. In totaal proefden we 9 verschillende smaken inclusief de op dat moment in ontwikkeling zijnde kweeperenmosterd. Onze favoriet? Met stip de biermosterd. En het mooie is dat jij er ook van kunt genieten. Via de webshop van de Texelse mosterdmakerij zijn de Texelse mosterds snel en makkelijk te bestellen.

Om de pasteitjes een Texelse touch te geven gebruikte ik Texels lamsvlees en Texelse biermosterd.

Texelse mosterd

Zelf pasteibakjes maken

Wist je dat je pasteibakjes heel eenvoudig zelf maakt? De klassieke pasteibakjes maak je door met een ronde uitsteker 3 cirkels uit te steken. Met een kleinere uitsteker steek je uit 2 van de cirkels het midden weg. Bestrijk de rand van de cirkel licht met water en leg de eerste ring erop, bestrijk licht met water en leg de 2e ring erop. Zorgt dat de ringen keurig recht op elkaar liggen. Als ze scheef liggen kunnen de bakjes tijdens het bakken scheeftrekken. Prik gaatjes in de bodem van het bakje en bestrijk de bovenrand met wat losgeklopt ei. Bestrijk ook de 2 overgebleven kleine cirkels met ei en plaats in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de oven terug naar 180ºC en bak tot ze gaar en goudbruin zijn.

Zelf maak ik me er graag nog makkelijker vanaf en maak de bladerdeegbakjes in een muffinvorm. Hoe ik dat doe lees je in onderstaand recept voor pasteitjes met lamsvlees.

Pasteitjes met lamsvlees - Knapperig bladerdeeg met warme lamsragout of mini-pie gevuld met mediterraanse lamsstoof. Twee heerlijke variaties!

Pasteitjes met lamsvlees

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 8 pasteitjes

Ingrediënten: 

Voor de lamsragout vulling:

  • 350 gr Texels lamsstoofvlees
  • 1 ui, gesnipperd
  • flinke eetlepel Texelse biermosterd
  • (Texels) bockbier, of een ander soort donker bier
  • foelie
  • ghee of roomboter, om in te braden
  • zout, peper

Voor de ragout:

  • 25 gr roomboter
  • 25 gr bloem
  • 200 ml bouillon
  • 200 ml melk
  • eetlepel Texelse biermosterd
  • worcestershire sauce
  • zout

Voor de mediterraanse vulling:

  • 350 gr Texels lamsstoofvlees
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • royale hand verse oregano en tijm
  • scheut witte wijn
  • 1 blik Mutti Polpa
  • zout, peper

Voor de pasteitjes:

  • 12 plakjes roomboter bladerdeeg
  • zout
  • 1 losgeklopt ei

Extra benodigdheden:

  • muffinblik, ingevet
  • ronde uitstekers ø 10, 9 en 6 cm
  • 4 papieren muffinvormpjes
  • blindbakbonen of gedroogde bonen

Aan de slag:

Voor de lamsragout:

  • Snij het lamsvlees indien nodig in blokjes, kruid royaal met zout en peper en braad in een hete stoofpan met roomboter. Zodra het vlees rondom is aangebraden voeg je de gesnipperde ui toe, laat even meegaren en schep er dan een flinke eetlepel mosterd bij. Schep door elkaar en schenk er zoveel bier bij dat het vlees net onder staat. Voeg nog een beetje foelie toe en plaats de deksel op de pan. Laat zachtjes stoven tot het vlees zacht is en uit elkaar valt. Roer tussentijds een paar keer door.
    Tip: Doe de foelie in een papieren theezakje en bindt dicht met wat keukentouw. Zo haal je de foelie er na afloop weer makkelijk uit.
  • Als het vlees klaar is laat je het afkoelen en plaats gedurende een nacht in de koelkast. Van zo'n nachtje rust wordt het altijd veel lekkerder vind ik.
  • Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer tot een gladde massa. Laat enkele minuten garen. Vergeet niet af en toe te roeren om aanbranden te voorkomen. Giet in 3 delen bhet vocht bij de bloemmassa en roer steeds stevig door om klontjes te voorkomen. Voeg pas weer nieuw vocht toe als het vorige volledig is opgenomen. Breng op smaak met de biermosterd, zout en worcestershire sauce. Schep het (licht opgewarmde) vlees door de ragout en proef of het voldoende op smaak is.

Voor de mediterraanse vulling:

  • Snij het lamsvlees indien nodig in blokjes, kruid royaal met zout en peper en braad in een hete stoofpan met roomboter aan. Zodra het vlees rondom is aanbraden voeg je de gesnipperde ui en geperste knoflook toe en laat even meegaren. Voeg de Mutti polpa en verse kruiden toe, schep door elkaar en plaats de deksel op de pan. Laat zachtjes stoven tot het vlees zacht is en bijna uit elkaar valt. Roer tussentijds een paar keer door.
  • Als het vlees bijna uit elkaar valt neem je de deksel van de pan en kook je de tomatensaus voor het grootste gedeelte in. Laat afkoelen en plaats ook deze vulling gedurende een nacht in de koelkast.

Voor de pasteitjes:

  • Steek voor de pasteibakjes rondjes van 10 cm uit de plakjes bladerdeeg. Bestrooi één zijde met een beetje zout, wrijf het zout erin en bekleed 4 holtes van het muffinblik met het bladerdeeg. Leg de gezouten zijde naar onder, dit wordt straks de buitenkant van het pasteitje. Prik de bodems in met een vork, zet in elk deegbakje een papieren muffinvormpje en vul met bakbonen. Plaats het muffinblik in het midden van een op 220ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180ºC, verwijder de papieren muffinvormpjes met bakbonen en haal de pasteibakjes uit de vorm. Plaats de pasteitjes terug op het rooster en bak in nog eens 10-15 minuten gaar en goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  • Steek 4 rondjes van 9 cm en 4 rondjes van 6 cm uit. Leg de grote cirkels in de holtes van het muffinblik, vul de bakjes met het mediterrane lamsvlees en dek af met de de kleine cirkels bladerdeeg. Druk de deksels goed op de bakjes, gebruik daar eventueel een vork bij. Klop het ei los met wat zout en bestrijk er het bladerdeeg mee. Maak in het midden een gaatje zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de pasteitjes in het midden van een op 200°C hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180°C hete lucht en bak in nog eens 25 minuten gaar en bruin.
  • Vul de lege pasteibakjes met warme ragout en serveer samen met de mediterrane pasteitjes.
    Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Pin deze lamspasteitjes gelijk op Pinterest
Tip: leuk idee als voorgerechtje

Pasteitjes met lamsvlees - Knapperig bladerdeeg met warme lamsragout of mini-pie gevuld met mediterraanse lamsstoof. Twee heerlijke variaties!
Pasteitjes met lamsvlees - Knapperig bladerdeeg met warme lamsragout of mini-pie gevuld met mediterraanse lamsstoof. Twee heerlijke variaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept