3 makkelijke Indiase recepten
Bloemkool, aardappeltjes en stukjes kipfilet. Klinkt als de ingrediënten voor een Oer-Hollandse maaltijd, toch? Maar vergis je niet, je maakt er ook heel gemakkelijk een overheerlijke Indiase maaltijd mee. Ik geef je 3 makkelijke Indiase recepten, geniet ervan.
Drie makkelijke Indiase gerechten
De 3 recepten vormen samen een heerlijke Indiase maaltijd maar zijn ook prima los van elkaar te maken. Gebruik ze bijvoorbeeld als verrassende en smaakvolle bijgerechten. Maak gepaneerde kabeljauw en geef er geroosterde bloemkool met milde curry bij. De Indiase krieltjes zijn bijvoorbeeld ook ideaal op een buffet. Weer eens wat anders dan een aardappelsalade. Combineer en eet elke avond verrassend zonder dat je het nodeloos ingewikkeld maakt.
Geroosterde bloemkool met milde curry
Geroosterde bloemkool is zoveel smaakvoller dan gekookte bloemkool en staat hier vaak op tafel. Lekker in traybake of met een beetje olijfolie en wat ras el hanoet kruiden. Of rooster de bloemkoolroosjes kort in de oven, hussel er een Indiase marinade van milde currypasta door en bak af. Bloemkool met milde curry is niet alleen simpel om te maken het is ook erg lekker. De details van het recept lees je verderop.
Indiase krieltjes
Net als groenten kan je aardappels en krieltjes perfect in de oven bereiden. Snij in stukken en stort rauw op een bakplaat. Of verpak in zilverfolie om ze en papillotte te garen. Voor de Indiase krieltjes combineerde ik beide bereidingen. Eerst garen in zilverfolie, daarna op het bakblik afbakken. Aardappeltjes gekruid met Indiase kruiden worden ook wel Bombay aardappeltjes, Indiaas aardappeltjes of curry aardappeltjes genoemd.
Het idee voor de marinade vond ik op de website van Patak’s. Staan hele leuke recepten op, echt een aanrader als je Indiase inspiratie zoekt. De mango chutney in de marinade zou ik zelf niet snel hebben verzonnen maar geeft het wel een hele lekkere eigen twist.
Kipdijfilet in tandoori marinade
Kipdijfilet in tandoori marinade mag wat mij betreft niet ontbreken. Traditioneel wordt de kip gegaard in een tandoor of een cilindrische kleioven. Grillen op een bakplaat of bakken in een hete koekenpan gaat gelukkig ook heel goed. Tijdens het grillen of bakken karameliseert de marinade op het vlees wat een heerlijke smaak geeft. De yoghurt en citroen in de marinade geven een frisse touch die heel fijn combineert met de specerijen in de tandoori pasta.
Een Indiase maaltijd is natuurlijk niet compleet zonder naan en papadums. Papadums moet je voor gebruik altijd afbakken in hete olie. Dat vind ik gedoe en gebruik daarom graag poppadums. Lekker knapperig, gemaakt van kikkererwten en een ideale vervanger voor papadums. Met een schaaltje mangochutney erbij om de naan en poppadums in te dippen zet je de punten op de i. Zie jij jezelf al genieten van zo’n heerlijke Indiase maaltijd?
Shop je boodschappen bij Xenos
Ik heb niks teveel gezegd toch? Een Indiase maaltijd hoeft helemaal niet moeilijk, ingewikkeld of veel werk te zijn. Helemaal makkelijk is het dat je voor de Indiase kruidenpasta’s, specerijen en poppadums echt niet naar de toko of een exotische winkel hoeft. Xenos heeft een speciale hoek in zowel de winkel als de webshop voor verschillende Wereldkeukens waaronder de Indiase keuken.
Je vind er o.a. de lekkere kruidenpasta’s van Patak’s. Ook de andere Indiase ingrediënten die ik in onderstaande recepten gebruik haal je bij Xenos. Ik zet ze even voor je op een rij inclusief de linkjes. Maak het jezelf makkelijk, bestel online en laat het thuisbezorgen ;-))
- Patak’s milde curry
- Patak’s tandoori pasta
- Patak’s korma pasta
- Patak’s mango chutney
- Asli gemberpoeder
- Asli komijn
- Go-Tan poppadums
- vergeet ook niet deze heerlijke olijfolie mee te nemen
Alleen de Patak’s naan kan je helaas niet online bestellen maar ligt wel in de winkel. Mooie reden om even bij de winkel langs te gaan. Ik vond er de groene ovenschalen waar ik de bloemkool en kipfilet op de foto in serveer. Ook de servetten, servetringen, gouden vorkjes, onderzetter en jute placemat vind je bij Xenos. Net als de zwarte schaal met krieltjes, de zwarte borden uit de Yara serie en het bruine schaaltje met de poppadums.
Tip: komende weken zet Xenos de verschillende Wereldkeukens extra in de spotlights. Ben jij gek op de Indiase, Thaise, Amerikaanse, Indonesische, Italiaanse, Koreaanse, Japanse, Spaanse of Mexicaanse keuken? Of misschien ga je er deze zomer wel naartoe op vakantie. Met de Wereldkeukens van Xenos zet je met het grootse gemak de geuren, kleuren en smaken van je vakantie thuis op tafel.
Koriander, je vindt het lekker of niet
Verse koriander wordt veel gebruikt in de Midden Oosterse en Aziatische keukens. Ik ben er gek op maar dat geldt lang niet voor iedereen. Veel smaken moet je leren waarderen. Denk bijvoorbeeld aan spruitjes die je als kind waarschijnlijk niet lekker vond maar naarmate je ouder werd leerde waarderen. Voor koriander ligt dat genuanceerder. Of je het wel of niet lekker vindt is genetisch bepaald.
Koriander bevat een aantal bouwstoffen die ook in zeep zitten. Ruim 10% van de mensen blijkt het gen dat zeepsmaken waarneemt dubbel te hebben. Je raadt het waarschijnlijk al, deze mensen vinden koriander naar zeep smaken en lusten het echt niet. Wat je ook probeert, koriander gaan ze niet lekker vinden. Als vervanger voor koriander kan je peterselie gebruiken.
Geroosterde bloemkool met milde curry
Ingrediënten:
- 1 kleine bloemkool, in roosjes
- 1-2 uien, in partjes
- 2 eetlepels milde Indiase curry
- 2 eetlepels yoghurt
- handje snacktomaatjes, gehalveerd
- verse koriander
Aan de slag:
- Roer de milde curry samen met de yoghurt gladTip: pas de gebruikte hoeveelheden in de marinade vooral naar eigen smaak aan.
- Leg de bloemkoolroosjes samen met de partjes ui op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Hussel na 10 minuten de marinade door de bloemkool en ui, leg de gehalveerde tomaatjes erbij en bak in nog eens 20-25 minuten gaar. Schep tussentijds de groenten één of twee keer door elkaar.
- Schep de geroosterde bloemkool met curry in een schaal, bestrooi met koriander en serveer.Eet smakelijk!
Tips:
- Na het recept voor Indiase krieltjes geef ik tips om alle 3 de Indiase recepten tegelijk te bereiden. Lees dus vooral nog even verder.
- Vervang de yoghurt eens door kokosroom, geeft de marinade een heerlijke twist.
- Ben jij meer van de sausjes? Fruit dan de ui aan in wat olie, roer de curry pasta erbij en warm even mee. Meng dan 4 ipv 2 eetlepels yoghurt erdoor en voeg geroosterde of gekookte bloemkoolroosjes toe. Naar keuze voeg je wat tomaatjes toe of laat achterwege. Warm het geheel nog even door en bestrooi met koriander en serveer.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Indiase krieltjes
Ingrediënten:
- 300 gr krieltjes, gehalveerd
- 1 kleine teen knoflook, geperst
- 1 eetlepel Patak's korma kruidenpasta
- ¾ eetlepel Patak's mango chutney
- ½ eetlepel ragfijn gesnipperde ui
- verse koriander, naar smaak
- olijfolie
Voor de garnering:
- verse koriander
Aan de slag:
- Hussel de krieltjes samen met een beetje olijfolie door elkaar en leg op een vel zilverfolie. Vouw zorgvuldig dicht zodat alle stoom in het pakketje blijft. Leg het pakketje met krieltjes op een met bakpapier beklede bakplaat en gaar gedurende 30 minuten in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven.
- Meng de korma kruidenpasta met de mango chutney, een scheutje olijfolie, fijngehakte koriander, de knoflook en de gesnipperde ui. Schep de krieltjes erdoor.Tip: pas de gebruikte hoeveelheden in de marinade vooral naar eigen smaak aan.
- Haal de aardappeltjes uit de folie, stort op de bakplaat, hussel de marinade door de krieltjes en bak nog eens 20-25 minuten zodat de krieltjes krokante randjes krijgen. Schep tussentijds een keer om.
- Schep de Indiase krieltjes in een schaal, bestrooi met koriander en serveer.Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Geroosterde bloemkool en krieltjes tegelijk bereiden
Terwijl de krieltjes garen in het pakketje zilverfolie maak je de marinade voor de Indiase krieltjes en de geroosterde bloemkool. Als de krieltjes 20 minuten in de oven liggen leg je de bloemkoolroosjes ernaast. 10 minuten later roer je de marinades door de krieltjes en de bloemkool, leg de tomaatjes bij de bloemkool en plaats de bakplaat voor 20-25 minuten terug in de oven. Schep zowel de bloemkool als de krieltjes tussentijds een keer om.
Kipdijfilet in tandoori marinade
Ingrediënten:
- 250 gr kipdijfilet, in stukjes
- 1½ eetlepel Patak’s Tandoori Spice Paste
- 1½ eetlepel yogurt
- 1 kleine teen knoflook , geperst
- citroenzeste, naar smaak
- snuf gemberpoeder, optioneel
- snuf komijnpoeder
- scheut olijfolie
Aan de slag:
- Meng de tandoori kruiden met de yoghurt, een flinke scheut olijfolie, lekker wat zeste, de knoflook, komijn en gemberpoeder. Schep de kipfilet erdoor, dek af en laat 30 minuten marineren in de koelkast.Tip: pas de hoeveelheden voor de marinade vooral naar eigen smaak aan.
- Grill of bak de kipdijfilet.
- Leg de kip stukjes op schaal, bestrooi naar smaak met koriander en serveer.Eet smakelijk!
Tips:
- Ook leuk om er tandoori spiezen van te maken. Gebruik daarvoor satéprikkers en rijg de stukjes gemarineerde kip eraan.
- Voorafgaand aan dit recept geef ik tips om alle 3 de Indiase recepten tegelijk te bereiden. Scroll dus vooral nog even terug
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze recepten heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.