Ratatouille uit de oven - Smaakvolle en kleurrijke groenteschotel van tomaat, aubergine en courgette uit de oven. Lekker met wat vers (stok)brood erbij.

Ratatouille uit de oven

Smaakvolle en kleurrijke groenteschotel van tomaat, aubergine en courgette uit de oven. Lekker met wat vers (stok)brood erbij.
Direct naar het recept

Zo aan het einde van de winter kan ik zomaar ineens zin hebben in zomers eten. Even geen stamppotten of andere winterkost maar lekker licht en kleurrijk voedsel waar je vrolijk van wordt. Een tafel vol tapas, salade en vers brood of een mediterrane groenteschotel bijvoorbeeld. Dit keer koos ik voor een ratatouille uit de oven.

Als dakpannen geschikte dunne streepjes rood, groen en paars op een basis van tomatensaus met de heerlijke geur van knoflook en verse tijm. Daar krijg ik toch echt even een zomers gevoel. De courgette en aubergine kan je rauw in de ovenschotel verwerken of je bakt de plakjes eerst in een koekenpan of grillpan. Het is iets meer werk maar dat laatste heeft toch echt mijn voorkeur. Gaar je de plakjes courgette en aubergine niet voor dan is mijn ervaring dat de groente vrij hard blijft en toch ook wat minder smaak heeft.

Ratatouille uit de oven - Smaakvolle en kleurrijke groenteschotel van tomaat, aubergine en courgette uit de oven. Lekker met wat vers (stok)brood erbij.

Ratatouille uit de oven

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 3 trostomaten
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 teen knoflook, schoongemaakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • basilicum tijm en/of oregano, gedroogd
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 4 eetlepel geraspte Parmigiano Reggiano
  • paar takjes verse tijm
  • krulpeterselie
  • zout en peper
  • olijfolie

Aan de slag:

  • Verwarm wat olie in een pan en fruit daarin de gesnipperde ui. Voeg na een paar minuten wat gedroogde basilicum, tijm en/of oregano toe en knijp de teen knoflook erbij. Voeg dan de gepelde tomaten toe, inclusief sap, en roer er de tomatenpuree door. Breng de saus aan de kook en laat zachtjes pruttelend een half uurtje staan.
  • Meng het paneermeel met de Parmezaanse kaas en voeg naar smaak wat gehakte krulpeterselie en blaadjes verse tijm toe. Voor extra smaak voeg je nog een beetje zout en peper toe.
  • Was de courgette, aubergine en tomaat en snij in dunne plakken.
  • Besmeer de aubergine- en courgetteplakjes aan beide zijden dun met olie en bak ze een paar minuten, aan beide zijden, in een koekenpan of grillpan zodat ze lekker zacht en smaakvol worden. Leg de gebakken plakjes op een bord.
  • Schep de saus in een schaal en schik de plakjes courgette, aubergine en tomaat er netjes in. Afhankelijk van de vorm van de schaal kan dat in rechte banen of juist in cirkels, net wat je leuk vindt. Leg er tenslotte nog enkele takjes verse tijm op.
  • Dek de schaal af met zilverfolie en zet in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven. Verwijder na 20 minuten de zilverfolie en laat 15 minuten zonder folie verder garen. Strooi dan het Parmezaan-mengsel erover en laat nogmaals 15 minuten verder garen. De ratatouille is klaar als het strooisel krokant en bruin is.
    Eet smakelijk!

Tips:

Gebruik ook eens knoflookolie in plaats van olijfolie om de plakjes courgette en aubergine mee in te insmeren.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept