Plat brood - Traditioneel brood van bloem, yoghurt een snuf zout en gebakken in een koekenpan. Simpel, snel en erg lekker.

Plat brood

Traditioneel brood van bloem, yoghurt, een snuf zout en gebakken in een koekenpan. Simpel, snel en erg lekker.

Deel dit recept/artikel!

Brood is een ideale basis voor de maaltijd. Het is lekker, vult goed en je kan er eindeloos mee variëren. Niet gek dus dat brood in eigenlijk alle culturen wel een plaatsje heeft. Vandaag ga ik aan de slag met de oudste manier van brood maken: plat brood.

Van bloem en water kneedde men een deeg, drukte dat helemaal plat tot een soort pannenkoek en bakte het op een gloeiend hete steen. Gaandeweg ontwikkelde de methode zich steeds verder en ontstonden er verschillende vormen plat brood. Zo heb je in India bijvoorbeeld chapati’s en naan, in het Midden-Oosten pita’s en in Ethiopië injera’s. Maar ook wraps en matzes zijn vormen van plat brood. Tegenwoordig wordt er ook vaak yoghurt gebruikt in plaats van water en in plaats van bloem kan je (een deel) zelfrijzend bakmeel gebruiken

Omdat ik altijd wel bloem in huis heb kan het maar zo gebeuren dat we ’s avonds plat brood op tafel hebben staan. Het smaakt heerlijk bij een rijk gevulde maaltijdsalade, Indiase curry, chachouka of een soep maar is ook fantastisch bij de borrel met smeersels als tapenade, knoflookdip of baba ganoush. Het deeg is zo gemaakt en het bakken in de koekenpan is ook super simpel. Vooral eens maken dus!

Plat brood - Traditioneel brood van bloem, yoghurt een snuf zout en gebakken in een koekenpan. Simpel, snel en erg lekker.
Plat brood - Traditioneel brood van bloem, yoghurt een snuf zout en gebakken in een koekenpan. Simpel, snel en erg lekker.

Plat brood

6 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 8 broodjes

Ingrediënten: 

  • 300 gr bloem
  • 200 ml (magere) yoghurt
  • zout
  • optioneel: neutrale olie

Aan de slag:

  • Kneed in een paar minuten een soepel deeg van de bloem, yoghurt en een flinke snuf zout.
  • Leg het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat zeker 10 minuten rusten.
  • Kneed het deeg kort door en verdeel in 8 porties. Rol de deegballetjes uit tot heel dunne pannenkoekjes en bewaar tot gebruik tussen schone keukendoeken zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg er een broodje in. Na een minuut keer je het broodje om en na korte tijd zullen er in het broodje luchtbellen ontstaan en blaast het broodje op. Bak het broodje aan beide zijden mooi bruin, leg het broodje in een mandje en herhaal met de rest van de broodjes. Hou de temperatuur ondertussen goed in de gaten. Staat het vuur te hoog dan verbrandt de buitenzijde en wordt de binnenkant niet goed gaar. Het is even zoeken naar de temperatuur die voor jou het beste werkt maar als je die eenmaal hebt, krijg je heerlijk broodjes. 
    Tip: Eventueel kan je het broodje voordat je het in de pan legt aan één zijde heel dun met olie bestrijken, met de geoliede zijde naar beneden in de pan leggen en vervolgens de andere zijde dun met olie bestrijken maar in een droge koekenpan gaat het ook prima is mijn ervaring.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Bloem kan je ook prima vervangen door (een deel) zelfrijzend bakmeel.
  2. Voeg eens wat vers gesneden tuinkruiden toe aan het deeg of smeer in met knoflook en zout.
  3. Voor extra smakelijk plat brood gebruik je de helft volkoren meel in plaats van uitsluitend bloem.
  4. Of maak eens gevuld plat brood met lekker gekruid gehakt. 

Bewaar dit recept op Pinterest:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




50 reacties

  1. Esther schreef:

    Jij gebruik bloem zonder bakmeel lees ik.
    Moet dat er niet door?
    Lees het elders namelijk wel.

    1. Hoi Esther, kan beiden. Ik bak plat brood het liefst met bloem. Bakpoeder gebruik ik sowieso niet, dat proef ik vaak en vind ik niet lekker. Zelfrijzend bakmeel is prima om te gebruiken. Tijdens het bakken kan het brood daardoor wat sneller rijzen. Op zich is het niet nodig. Als het deeg voldoende vocht bevat en het plat brood voldoende dun is zal het water snel waterdamp worden en het deeg doen rijzen. Bloem of zelfrijzend bakmeel is vooral een persoonlijke keuze. Als ik haast heb en mijn aandacht minder bij het plat brood kan hebben kies ik voor zelfrijzend bakmeel. Heb ik tijd en rust dan gebruik ik het liefst uitsluitend bloem. Hopelijk heb ik je vraag zo voldoende beantwoord.

    1. Ja hoor, geen enkel probleem! Omdat Griekse yoghurt dikker is dan gewone yoghurt kan het zijn dat je een beetje water aan het deeg moet toevoegen. Kijk naar je deeg en besluit wat nodig is. Wijst zich eigenlijk vanzelf.

  2. Thalja schreef:

    Top recept, zwelt in de pan op als een ballon brood. Heb ipv yoghurt, kwark gebruikt. Gaat ook prima

    1. Mooi hè als het deeg zo opblaast! Ik blijf het magisch vinden. Kwark is inderdaad geen probleem, kan zijn dat je wat extra moet toevoegen omdat kwark droger is dan yoghurt.

      1. Ik neem aan dat de yoghurt op kamertemperatuur moet zijn?

        1. Maakt niet zoveel uit. Zelf vroeg ik de yoghurt direct uit de koelkast toe. Het gaat bij bloem op kamertemperatuur en het deeg wordt nog even gekneed. Het deeg is dus snel op temperatuur.

        2. Mijn brood blies niet op. Wat heb ik fout gedaan?

        3. Hallo Cleo, jammer dat de broodjes niet opbliezen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de pit iets aan de hoge kant heeft gestaan. Dan verhard de buitenkant voor het vocht in het deeg de kans kreeg om stoom te vormen en bellen te blazen. Te laag kan ook. Dan bakt het broodje prima weliswaar prima maar ontstaat er geen stoom.

          Ook kan het de dikte van het broodje zijn. Is het te dun of juist te dik dan kan het ook niet goed opblazen. Het kan ook zijn dat het deeg te droog was, dan lukt het opblazen ook niet. Mijn advies is altijd om te spelen met de temperatuur en de dikte van de deeglappen om ervaring op te doen. Je zult zien, ineens lukt het. Overigens: mij gebeurt het ook weleens dat het deeg weinig of niet opblaast. Voor de smaak maakt het gelukkig niet heel veel uit.

          Tot slot nog 2 andere tips: laat het deeg wat langer rusten. Bijvoorbeeld 30-60 minuten, dan begint er heel voorzichtig een eerste fermentatie/rijs. Voor het blote oog niet waarneembaar maar het werkt wel goed voor het deeg. Ook kan je de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel voor een makkelijker rijs tijdens het bakken.

  3. Met Tirokafteri (ook snel recep) da’s smullen!!!!

    1. Van tirokafteri had ik nog niet eerder gehoord. gelijk maar even opgezocht: lijkt me inderdaad heerlijk. Ga ik ook eens maken. Dank voor de tip!

      1. Marjolein schreef:

        Zojuist gemaakt met boekweitmeel als een koolhydraatarme variant! En dan als tosti nog even onder de grill.

        1. Dat klinkt goed! Leuke aanpassing door boekweitmeel te gebruiken.

        2. Natasja schreef:

          Huh, boekweit meel is toch niet koolhydraatarm?

        3. Klopt Natasja, je hebt helemaal gelijk. Boekweit is glutenvrij maar zeker niet koolhydraatarm.

  4. Chelsey schreef:

    Ik heb wat gist toegevoegd aan het recept en ik heb Alpro yoghurt gebruikt zodat het vegan is. Ik heb ze op de wok brander gebakken, dat ging zeer rap. Deze platte broden zijn heerlijk voor zo. Ik heb ze met een mint sausje en zoete saus van de Indiër gegeten. Het is ook perfect om bij een heerlijke warme saus en rijst te eten.

    1. Wat lekker om ze te combineren met sausjes van de Indiër. Plat brood maak ik echt overal bij, blijft een favoriet hier in huis. Bij salades, BBQ, chachouka,… Het smaakt altijd. En helemaal als je lekker natuurlijk als je kan dippen.

  5. Dit wil ik ook wel eens proberen. Het ziet er een leuk brood uit. Maar welke bloem gebruik je? Zelfrijzende bloem?

    1. Lekker hoor dat plat brood, zeker maken! De bloem die ik gebruik is standaard witte of tarwebloem, dezelfde die ik ook voor koekjes gebruik. Volkoren meel gaat ook prima, dan gebruik ik wel iets meer vocht. Zelfrijzend bakmeel kan ook prima, worden ze iets luchtiger van.

  6. Pascale schreef:

    Vandaag gemaakt vóór de 1ste x. Ze zijn lekker maar erg krokant. Heb ik ze dan misschien te dun gemaakt?

    1. Fijn te horen dat ze hebben gesmaakt. Wat betreft dat krokante: zou inderdaad zo maar kunnen dat je ze iets te dun hebt gemaakt. Een andere mogelijkheid is dat je ze te hard/heet hebt gebakken. Misschien is ook het deeg iets te droog geweest. De ene lading bloem neemt wat meer vocht op dan de andere lading. Er zijn dus een paar variabelen waar je mee kunt spelen. Eventueel kan je de broden na het bakken bewaren onder een theedoek. Daardoor verdampt er minder vocht uit de broden tijdens het afkoelen.

  7. Goed recept, ik heb de yogurt vervangen voor water, en dan nog wat knoflook en kruiden erdoor.
    De broodjes kwamen goed omhoog(belletjes)
    Alleen de laatste twee niet.. denk niet genoeg uitgerold.
    Al met al .. verrukkelijke naanbroodjes

  8. Heb ze ook geprobeerd helaas kwamen er bijna geen blaasjes op, wat deed ik verkeerd??

    1. Hoi Linda, wat vervelend om te horen. Ik heb er even over moeten nadenken. Zou het kunnen zijn dat je de pit onder de pan iets aan de hoge kant had staan? Dan heeft vocht in het deeg niet de kans om stoom te vormen en bellen te blazen. Mijn advies is om vooral veel te spelen met de temperatuur en de dikte van de deeglappen.

        1. Fijn te horen dat je het opnieuw gaat proberen. Succes!

  9. Ik heb laatst in een info-Pakistaans restaurant gegeten waar we zulk soort brood kregen met gesmolten kaas er in! Echt goddelijk. Ik ben benieuwd of ik dat met dit recept kan nabootsen

  10. Marjolein schreef:

    Zou je dit ook van te voren kunnen maken en in kunnen vriezen?

    1. Van tevoren maken en invriezen kan op zich wel maar de smaak zal achteruit gaan. Vers zijn ze echt het lekkerst. Als je ze toch invriest warm de broden dan kort voor gebruik even op in een droge koekenpan. Een alternatief is het deeg eerder maken en bewaren in de koelkast. Ook kan je de broden alvast uitrollen en bewaren in een bebloemde theedoek. Zorg wel dat je tussen elk brood een (stuk) bebloemde theedoek hebt liggen anders plakken ze aan elkaar en dat zou zonde zijn van je werk.

  11. Elly van Kronenberg schreef:

    Kun je deze platte broden ook een dag van te voren maken?

    1. Beste Elly, op zich kan dat natuurlijk maar eerlijk gezegd vind ik ze vers het allerlekkerst. Maak desnoods het deeg wat eerder op de middag, rol ze vast uit en bewaar totdat je ze bakt tussen schone theedoeken. Maak je ze toch een dag van tevoren, verpak ze dan goed en piep ze kort op in de oven of koekenpan.

  12. Nicole schreef:

    Ik vond ze heerlijk en maak ze snel weer.
    Had alleen geen joghurt dus gemaakt met franse magere kwark. En ze smaakten heerlijk.
    Lekker met plakkje kaas en kipfilet. Mmm

    1. Beste Nicole, fijn te horen dat het je heeft gesmaakt. Goed om te weten dat magere kwark ook goede resultaten geeft!

  13. Andere recepten vroegen om griekse yoghurt dus was op zoek naar een recept met normale yoghurt en zo ben ik hier terecht gekomen, had zelf nog halfvolle yoghurt in huis….. Het was hier zeer goed in de smaak gevallen, makkelijk recept snel klaar en erg lekker als bijgerecht, bedankt!!!! Lijkt me ook erg lekker bij shoarma of chilli con carne hmmm

    1. Wat leuk dat je zo enthousiast bent over dit recept! Zelf vind ik het ook een fijn recept en maak het heel vaak. Bij shoarma of chili con carne is inderdaad ook erg lekker.

  14. Ik heb lactose- intollerantie en kan dus geen yoghurt gebruiken. Wat is een alternatief ?

    1. Beste Wendu,

      De yoghurt wordt voornamelijk gebruikt als smaakmaker en slechts in mindere mate als rijsmiddel. In de korte tijd die het deeg rust brengt de yoghurt de eerste -héél lichte- fermentatie makkelijker op gang maar die is voor ons amper waarneembaar. Dat merk je pas bij langere rusttijden. Als alternatief voor gewone yoghurt kan je wellicht plantaardige (soja) yoghurt proberen. Of natuurlijk gewoon water. De eigenschappen van het deeg zullen iets anders worden maar ik denk dat je er evengoed een smakelijk plat brood mee kunt maken!

  15. Margriet schreef:

    Waar kun je het brood mee eten of is het de bedoeling om het met een warm gerecht te eten?

    1. Plat brood kun je gebruiken zoals je zelf wilt. Ik maak het altijd vlak voordat ik het opdien zodat het nog lekker warm en vers is en serveer het bijvoorbeeld als bijgerecht bij een maaltijdsalade, Indiase curry, chachouka of soep maar ook bij de borrel met wat lekkere smeersels is het erg lekker. En in Egypte heb ik soortgelijk brood (koud) als ontbijt gegeten. Lekker met wat (gezouten) boter en eventueel een stukje kaas, ei of worst erbij. Je kan dus alle kanten op met dit brood.

  16. Zou je ook lupinemeel kunnen gebruiken en zijn dan de verhoudingen hetzefde?

    1. Beste Anouk, omdat ik geen ervaring heb met lupinemeel heb ik e.e.a. voor je opgezocht. Lupinemeel wordt onder andere gebruikt in pasta’s, koekjes en pannenkoekenmeel. Het lijkt mij dus dat lupinemeel prima gebruikt kan worden in plat brood. Er wordt echter wel gewaarschuwd dat lupinemeel allergische reacties kan veroorzaken dus wees daar alert op. Of je uitsluitend lupinemeel kunt gebruiken of een menging met gewone bloem of meel kan ik je niet zeggen. Hoeveel yoghurt je moet gebruiken is afhankelijk van hoeveel vocht lupinemeel opneemt. Volkoren meel neemt bijvoorbeeld meer vocht op dan bloem. Mijn advies is om tijdens het kneden van het deeg goed te voelen hoe het reageert. Is het stug en stijf: gewoon wat extra yoghurt toeveogen. Lijkt het te nat: voeg wat extra bloem of meel toe. Hopelijk heb ik je vragen zo voldoende beantwoord.

  17. Eileen schreef:

    Ben het nu aan het proberen! Het maken er van was al super makkelijk.Broden met gist lukken nooit bij mij.
    Dus ben benieuwd!

  18. josefien Boumans schreef:

    Wat een heerlijk eenvoudig maar heel smakelijk recept. Bedankt

    Josefien