Linzensalade van Yotam Ottolenghi - Frisse maaltijdsalade van linzen met ovengedroogde tomaat, gorgonzola en verse kruiden.

Linzensalade van Yotam Ottolenghi

Frisse maaltijdsalade van linzen met ovengedroogde tomaat, gorgonzola en verse kruiden.
Direct naar het recept

Afgelopen dinsdag schreef ik een review over Plenty van Yotam Ottolenghi. Vandaag een recept uit het boek en mijn ervaringen ermee.

Het was nog best moeilijk een keuze te maken. Zoete-aardappelkoekjes, overvolle groentetaart, paddestoelenlasagne, knoflooksoep met verse harissa, perencrostini. Ohhh, het klinkt en ziet er allemaal zo lekker uit. Maar goed, ik heb gekozen voor linzen met tomaat en gorgonzola en uit een ander recept maak ik zoet-zure paprika reepjes.

De ovengedroogde tomaatjes zijn super makkelijk te maken. Wanneer ik ze uit de oven haal ruikt het zo lekker dat ik me echt niet kan inhouden en al een paar tomaatjes snoep. Het liefst eet ik de hele plaat leeg, héérlijk. En zo simpel, je wilt nooit meer de zontomaatjes uit de supermarkt.

Terwijl de tomaatjes in de oven staan maak ik de zoet-zure paprika. Hier smokkel ik een beetje met de hoeveelheden. Ottolenghi gebruikt 80 gr suiker. Dat leek mij wel erg veel dus heb ik de helft gebruikt. Na een paar minuten koken begin je de kardemompeulen goed te ruiken. Halverwege de kooktijd proef ik een stukje paprika. Ik besluit ter plekke vaker groenten in het zuur te leggen.

Tot slot ga ik aan de slag met de linzensalade. Ook hier heb ik een kleine aanpassing gedaan. Ik heb niet zelf de (Castelluccio- of Puy-) linzen gekookt maar gekozen voor gemak en een blikje gebruikt. En de rodewijnazijn heb ik vervangen door dikke balsamicoazijn. Ook nu weer: de salade is makkelijk te maken.

Maar ja, het kan dan allemaal wel makkelijk te maken zijn. Uiteindelijk gaat het om de smaak. Nou, dat zit helemaal goed. Waar linzen nog weleens de neiging hebben droog te zijn is dat in deze salade absoluut niet het geval. Ik heb genoten van onze maaltijd. Of zoals Michel het samenvatte: al die verschillende smaken, ongelooflijk wat lekker!

Sorry dat ik zo enthousiast ben maar als je al die rijke smaken proeft kan je je gewoon niet voorstellen dat het gerecht zo makkelijk is. Oké, het is een flinke lijst met ingrediënten maar laat je daardoor niet misleiden. Het is echt alleen maar een beetje snijden en mengen. Deze linzensalade van Yotam Ottolenghi zal voortaan regelmatig bij ons op tafel staan. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Linzensalade van Yotam Ottolenghi - Frisse maaltijdsalade van linzen met ovengedroogde tomaat, gorgonzola en verse kruiden.

Linzensalade van Yotam Ottolenghi

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

Voor de ovengedroogde tomaatjes:

  • 200 gr snacktomaatjes
  • 4 takjes tijm
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel dikke balsamicoazijn
  • zout

Voor de zoet-zure paprika:

  • 1 rode paprika
  • 40 gr suiker
  • 2 dl water
  • 1 dl azijn
  • 3 kardemompeulen, gekneusd
  • ½ theelepel korianderzaad
  • 10 roze peperkorrels
  • zout

Voor de salade:

  • 1 kleine rode ui
  • ½ eetlepel dikke balsamicoazijn
  • ½ theelepel zeezout
  • 265 gr afgespoelde en uitgelekte linzen uit blik
  • 1,5 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1,5 eetlepels fijngesneden kervel of peterselie
  • 1,5 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 2 eetlepels fijngesneden dille
  • 40 gr gorgonzola
  • zout en peper

Aan de slag:

Begin met de ovengedroogde tomaatjes:

  • Snij de tomaatjes doormidden en leg met de velkant op een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel de olie en de balsamicoazijn over de tomaatjes en strooi er wat zout overheen. Verdeel de takjes tijm over de tomaatjes en schuif de bakplaat in een op 130ºC conventioneel voorverwarmde oven.
  • Zet na een uur de oven uit en maar laat de tomaatjes nog 20 minuten in de oven staan om na te garen. Haal de bakplaat uit de oven, verwijder de tijm en laat afkoelen.

Voor de zoet-zure paprika:

  • Maak de paprika schoon en snij in dunne (5mm) reepjes.
  • Doe de gesneden paprika samen met suiker, water, azijn, kardemompeulen, korianderzaad, peperkorrels en een beetje zout in een pannetje. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Zet het pannetje daarna opzij en laat afkoelen.

Voor de salade:

  • Maak de rode ui schoon, snij in dunne ringen en meng met de azijn en wat zout. Laat dit mengsel rustig even staan om de ui zacht te laten worden.
  • Doe de gespoelde en uitgelekte linzen in een schaal en meng met de olijfolie, knoflook en wat peper.
  • Voeg de uienringen en de verse kruiden bij de linzen en schep voorzichtig om. Proef en breng zo nodig op smaak met wat peper en zout.
  • Laat alle smaken lekker mengen door de schaal af te dekken en een tijdje te laten staan. De uien worden nu extra zacht en raken het scherpe dat rauwe uien hebben kwijt.
  • Schep de linzen op een grote schaal. Verdeel de tomaatjes en de gorgonzola over de salade. Leg de zoet-zure paprika op een schaaltje en serveer bij de salade.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Lekker met een vers gebakken pistolet of wat stokbrood en kruidenboter.
  2. De salade smaakt ook prima zonder de zoet-zure paprika. Sterker, zo maak ik ‘m vaak, scheelt weer wat werk. De tomaatjes maak ik meestal wel. Het is echt een lekkere toevoeging maar de enkele keer dat ik geen zin of tijd heb smaakt de salade er niet minder om.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept